ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Aν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι μουσεία και οι μη εμπορικοί πολιτιστικοί χώροι μπορούν  να ανοίξουν από τις 4 Ιουλίου ως μέρος της σταδιακής χαλάρωσης του κλειδώματος της χώρας, κανείς απο τους διευθύνοντες τους χώρους αυτούς δεν μπορεί να δώσει μετά βεβαιότητας συγκεκριμένες ημερομηνίες λειτουργίας.

Ο λόγος είναι ότι θα χρειαστεί να εκπονηθούν σχέδια επανέναρξης και να εφαρμοστούν περίπλοκες ρύθμισεις που απαιτούνται για τη διαφύλαξη συλλογών, προσωπικού και επισκεπτών. Επιπλέον, με το άνοιγμα, τα μουσεία πρέπει να συνυπολογίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του τετράμηνου κλεισίματος καθώς αντιμετωπίζουν απώλειες ύψους 743 εκατομμυρίων λιρών (9%) των εσόδων τους και 5% του εργατικού δυναμικού τους –  (4.000 θέσεις εργασίας) σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο.

«Με την κοινωνική απόσταση και τον τουρισμό να μην ανακάμπτει άμεσα, είναι απίθανο να δούμε επαναφορά στους αριθμούς επισκεπτών πριν από την πανδημία. Με τα ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς να στηρίζονται πλέον σε ιδιωτικά κεφάλαια στο το 80% των εσόδων τους, η απειλή επίβιωσής είναι προ τών πυλών για όλους και μόνο εάν λάβει μέτρα το ίδιο το κράτος υπάρχει πιθανότητα να ανακάμψουν τα μουσεία και οι γκαλερί τα επόμενα χρόνια .

Προς την κατεύθυνση αυτή οι διευθύνοντες τα μεγάλα μουσεία ζητούν τη συνεργασία με την κυβέρνηση, τα συνδικάτα και τους χορηγούς τους για να δουν πότε και με ποιό τρόπο μπορούν ν΄ανοίξουν ξανά οι πόρτες με βιώσιμο τρόπο,μακροπρόθεσμα, καθώς η κοινωνική απόσταση και η πτώση του τουρισμού, που δεν φαίνεται να ανακάμπτει, δεν προεξοφλεί εισπράξεις από τα εισιτήρια.

Ο κίνδυνος να μετατραπεί το Ηνωμένο Βασίλειο σε« πολιτιστική χέρσα »γη είναι ορατός εάν δεν ληφθεί άμεσα απόφαση για έκτακτη κρατική χρηματοδότηση έγραφαν τον Απρίλιο σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση 500 και πλέον κορυφαίες προσωπικότητεςτων Γραμμάτων και των Τεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Grayson Perry και Anish Kapoor.

Το βρετανικό πολιτιστικό τοπίο τοπίο κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτες αλλαγές, απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο ζωτικών θεσμών καθώς στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία κατά ένα μεγάλο μέρος της ύπαρξής του.

Σύμφωνα με οικονομικοτεχνική έκθεση την άνοιξη του 2020,  119.000 μόνιμοι εργαζόμενοι στο χώρο του πολιτισμού θα απολυθούν έως το τέλος του έτους και θα σταματήσουν να εργάζονται 287.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Το Λονδίνο, που είναι ο κόμβος της αγοράς τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχει τη μεγαλύτερη πτώση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας από δημιουργικές βιομηχανίες (14,6 δισεκατομμύρια λίρες, ή 25 τοις εκατό), με μία στις έξι (ή 112.000) δημιουργικές θέσεις εργασίας να χάνονται.