ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΙΑΦΑΣ, ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ζημίες εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, εξωτερικά και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του, προκάλεσε στο Κάστρο της Κιάφας, στο Σούλι, η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου της 21ης Μαρτίου. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου. Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.

Το κάστρο της Κιάφας, αποτελεί το πλέον εμβληματικό από τα μνημεία του κηρυγμένου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου. Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο  το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803.

Το υπουγείο Πολιτισμού ενέκρινε τη λήψη άμεσων σωστικών μέτρων και σε επικοινωνία της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, συμφωνήθηκε τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας να συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Παράλληλα, δόθηκε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ.