ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΥΒ ΣΑΙΝ ΛΟΡΑΝ ΣΤΟ ΜΑΡΑΚΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Aφιερωμένο στον σπουδαίο παρισινό σχεδιαστή μόδας Υβ Σαιν Λωράν, το Μουσείο Yves Saint Laurent, στο Μαρακές, εκθέτει και διατηρεί το έργο του μεγάλου σχεδιαστή και στεγάζει μια ποικιλία ενδυμάτων, αξεσουάρ υψηλής ραπτικής και σκίτσα από το Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent.

Ο παριζιάνος σχεδιαστής είχε μια ιδιαίτερη σχέση με το Μαρόκο, από το 1966 που αγόρασε και αποκατέστησε ένα σπίτι στο φημισμένο κήπο Majorelle. Κοντά στο σπίτι του κτίστηκε και το μουσείο που εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Σχεδιασμένο από το γαλλικό αρχιτεκτονικό Studio KO, το συγκρότημα των 4.000 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει μόνιμους εκθεσιακούς χώρους, αίθουσα συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη 6.000 τόμων για ερευνητές, βιβλιοπωλείο και καφετέρια.

Δημιουργώντας το χώρο, το Studio KO θέλησε να διερευνήσει την αγάπη του Σαιν Λωράν για το Μαρόκο, η οποία ξεκίνησε με την αγορά του σπιτιού στο Μαρακές. Τα τοπία και οι ήχοι του Μαρόκου επηρέασαν έντονα τον καλλιτέχνη, ο οποίος συχνά ενσωμάτωνε τα χρώματα και τα σχήματα της χώρας στα σχέδια υψηλής ραπτικής του. Για να αντικατοπτρίζει το καλλιτεχνικό του όραμα, το Studio KO θέλησε να ενσωματώσει στο κτίριο του μουσείου τις καμπύλες και τις ευθείες γραμμές που χαρακτήριζαν το έργο του Saint Laurent. Η τοιχοποιία της πρόσοψης δημιουργεί ένα σχέδιο που θυμίζει υφάδι και στημόνι, ενώ το εσωτερικό δημιουργεί μια έντονη αντίθεση, όπως ακριβώς και η επένδυση ενός σακακιού υψηλής ραπτικής. Βολική και ομαλή, αγκαλιάζει αμέσως τους επισκέπτες.

Το Μουσείο Yves Saint Laurent Marrakech συνδυάζει δύο κόσμους με τους οποίους είμαστε πολύ εξοικειωμένοι και αγαπάμε: τη μόδα και το Μαρόκο“, δηλώνει το αρχιτεκτονικό γραφείο, το οποίο ιδρύθηκε από τον Olivier Marty και τον Karl Fournier και από την αρχή εργάστηκαν “σε αυτή τη χώρα που τόσο ενέπνευσε τον Saint Laurent. Με μεγάλη χαρά δουλέψαμε αυτό το φιλόδοξο έργο που συμβάλει στην ιστορία και το κύρος του πιο σημαντικού σχεδιαστή μόδας του 20ού αιώνα»-αναφέρουν.

Το Studio KO ενσωμάτωσε με επιτυχία την αρχιτεκτονική στο περιβάλλον, επιλέγοντας συμπληρωματικά υλικά. Ο τοίχος από τερακότα της πρόσοψης κατασκευάζεται από τη γη του Μαρόκου, ενώ τα δάπεδα από τερακόζ συνδυάζουν τοπική πέτρα και μάρμαρο. Αυτή η αρμονία δίνει στους επισκέπτες μια άμεση αίσθηση ηρεμίας όταν πλησιάζουν στο μουσείο, η οποία συνεχίζεται και στο εσωτερικό καθώς περνούν μέσα από ένα κυκλικό αίθριο αμέσως μετά την είσοδό τους. Με περισσότερα από 20.000 κομμάτια στη συλλογή, καθώς και ένα πλούσιο εκθεσιακό πρόγραμμα, το μουσείο του Μαρακές είναι μια θαυμάσια φιλοφρόνηση στο άλλο μουσείο του Yves Saint Laurent στο ιστορικό του κέντρο μόδας στο Παρίσι.