ΥΣΤΕΡΟΡΩΜΑΪΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΟΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τιμητική μαρμάρινη επιγραφή προβλέπεται να τοποθετηθεί σε τρία σημεία της Ακρόπολης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην σύμβαση Χορηγίας μεταξύ Ιδρύματος Ωνάση και ΥΠΠΟΑ. Συγκεκριμένα,  στο άρθρο 9 της σύμβασης δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» ορίζεται πως ο χορηγός θα λάβει την άδεια να αναρτήσει σε τρία σημεία της Ακρόπολης, μαρμάρινη τιμητική πλάκα που θα αναγράφει ότι το Ίδρυμα Ωνάση χρηματοδότησε αποκλειστικά το έργο του φωτισμού, το αναβατόριο και τις οδεύσεις των ΑΜΕΑ, επί Υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Αναλυτικά, το άρθρο 9 με τίτλο “Αναφορά της δωρεάς” ορίζει ότι:

Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος“.

Σημειώνεται ότι στην Ακρόπολη υπάρχει μαρμάρινη πλάκα  που τιμά το Ισπανικό Κράτος για την αναστήλωση της φράγκικης Πύλης Μπελέ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα Προπύλαια μια πανηγυρική/τιμητική πλάκα μας θυμίζει την Αθήνα Πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1985)και αναρτήθηκε επί Μελίνας Μερκούρη χωρίς να αναφέρεται το όνομα της υπουργού.

Σχολιάζοντας  τα προβλεπόμενα της συμφωνίας δωρεάς αρχαιολογογικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι “στο βράχο δεν υπάρχει μνεία κανενός φυσικού προσώπου από την εποχή των τελευταίων αναθετών της ύστερης αρχαιότητας που έβαζαν το όνομά τους – κάτι βάρβαροι μονάρχες της Ασίας, που αγόραζαν σημεία της Αθήνας για να θαφτούν στήνοντας μνημεία των συγγενών τους και αγοράζοντας την ιδιότητα του πολίτη (βλ.  Φιλόπαππος(*).

H απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού

Το ΥΠΠΟΑ έσπευσε  να απαντήσει στα δημοσιεύματα, τα οποία στηρίζονται στο κείμενο της χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση, με κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας φωτογραφίες των πινακίδων που θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες, χωρίς να αναφέρει σε ποιό σημείο της Ακρόπολης θα γίνει αυτό.

Αναλυτικά αναφέρονται στην ανακοίνωση τα εξής: “Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις.  Τώρα ΟΧΙ.

Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα  αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών.”

 

(*) O Φιλοπαππος, έκπτωτος ηγεμόνας της Κομμαγηνης ήρθε πρόσφυγας στην Αθήνα και αγόρασε με ευεργεσίες την ιδιότητα του πολίτη και ίδρυσε σε τηλεφανές σημείο της πόλης το μαυσωλείο της βαρβαρικής του οικογένειας.