ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ Ν. ΙΤΑΛΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

18/10/21

Πρόσφατες μελέτες για ένα ναυάγιο που ανακαλύφθηκε στην Αδριατική Θάλασσα, το 2019, έριξαν νέο φως στην  πρώτη περίοδο του ελληνικού αποικισμού στη νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού (Ministo della cultura), το ναυάγιο ανακαλύφθηκε στο κανάλι Otranto, σε βάθος 780 μέτρων και μέρος του φορτίου του ανακτήθηκε με τη χρήση ROTV (ρυμουλκούμενο από απόσταση όχημα), μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται από εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το φορτίο αποτελείται από αγγεία προερχόμενα από την περιοχή της Κορίνθου στην Ελλάδα, που χρονολογούνται περίπου στο πρώτο μισό του 7ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Μουσείων της Ιταλίας, Massimo Osanna, πρόκειται για μια ανακάλυψη μεγάλης επιστημονικής σημασίας, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πρώιμες περιόδους του μεσογειακού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Νότιας Ιταλίας και του ελληνικού αποικισμού της περιοχής γνωστής ως Magna Graecia – μια περίοδος  με λιγότερα τεκμήρια από υποβρύχια ευρήματα. Όπως είπε, χάρη στη σημαντική κατάσταση διατήρησης του φορτίου, μπορούμε να καταλάβουμε τί μετέφεραν τα εμπορευματοκιβώτια.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, η Barbara Davidde, Επικεφαλής της Εθνικής Εποπτείας για την Υποβρύχια Πολιτιστική Κληρονομιά, εξηγεί ότι το ανακτημένο φορτίο περιλαμβάνει τρεις αμφορείς Κορινθιακού τύπου Α, δέκα κορινθιακούς σκύφους, τέσσερις κορινθιακές υδρίες, τρεις τρίλοβες οινοχόες κι ένα χοντρό  σκεύος (χρησιμοποιείται επίσης συνήθως στην Κόρινθο).