ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ £100.000 ΑΝΤΙ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΕΡΝΕΡ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΑΤΕ BRITAIN

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η έκθεση του Βραβείου Τέρνερ (Turner Prize) δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.  Στη θέση της, η Tate Britain του Λονδίνου αντιπροτείνει την απονομή εφάπαξ υποτροφίων ύψους £ 10.000  σε δέκα καλλιτέχνες. Τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα λάβουν τις «υποτροφίες Turner» αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου. Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από την κριτική επιτροπή του βραβείου.

«Εκτιμώ ότι οι επισκέπτες θα απογοητευτούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει βραβείο Turner το φθινόπωρο, αλλά όλοι μπορούμε να αναμένουμε την επιστροφή του το 2021», λέει ο Alex Farquharson, διευθυντής της Tate Britain και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Turner Prize. Πέρυσι, η έκθεση για το βραβείο σύγχρονης τέχνης που ξεκίνησε το 1984, πραγματοποιήθηκε στο Turner Contemporary στο Margate. Η έκθεση επρόκειτο να επιστρέψει στην Tate Britain αυτό το φθινόπωρο.

Ο Farquharson προσθέτει: «Το κλείσιμο της γκαλερί και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης είναι ζωτικής σημασίας, αλλά προκαλούν επίσης τεράστια αναστάτωση στις ζωές και τα προς το ζην των καλλιτεχνών. Οι πρακτικές της διοργάνωσης της έκθεσης Turner Prize είναι αδύνατες υπό τις τρέχουσες συνθήκες, οπότε αποφασίσαμε να βοηθήσουμε να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου. ” Η κίνηση έγινε ευρέως αποδεκτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με έναν συνεισφέροντα να χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία «φιλανθρωπική και δημοκρατική κίνηση».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι: Richard Birkett, επιμελητής στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, στο Λονδίνο. Sarah Munro, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης της Βαλτικής, Gateshead. Fatos Ustek, διευθυντής της Μπιενάλε του Λίβερπουλ και ο Νιγηριανός σχεδιαστής και επιμελητής Duro Olowu. Το βραβείο χρηματοδοτείται από τον γαλλικό τραπεζικό όμιλο BNP Paribas.

 

Πηγή: ArtNewspaper