ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΘΑΛΑΜΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μερικές δεκάδες μέτρα από το Τείχος των Δακρύων της Ιερουσαλήμ, ηλικίας 2.000 ετών, ανακαλύφθηκαν από Ισραηλινούς αρχαιολόγους μυστηριώδεις υπόγειοι θάλαμοι λαξευμένοι στον βράχο. Πρόκαιται για τρία διαδοχικά δωμάτια, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή και τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφής μιας μεγάλης και πολυτελούς κατασκευής ηλικίας 1.400 ετών, διακοσμημένης με καμάρες και ψηφιδωτό δάπεδο.

«Στην αρχή, ήμασταν πολύ απογοητευμένοι γιατί κάτω από το μωσαϊκό δάπεδο, πέσαμε στο βραχώδες υπόστρωμα και πιστεύαμε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε σταματήσει εκεί», εξηγεί ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν, ο συνδιευθυντής ανασκαφών στην Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων. Στη συνέχεια, «ανακαλύψαμε τρία δωμάτια, και τα τρία λαξευμένα στον βράχο» και συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκάλες, προσθέτει. Μπορεί να ήταν το κελάρι ενός κτιρίου που έχει εξαφανιστεί σήμερα ή ένας χώρος αποθήκευσης και προετοιμασίας των γευμάτων για ιερείς της Ιερής Πόλης ή τους προσκυνητές που επισκέπτονταν τον Ναό Τέτοιες δομές ήταν σπάνιες στις εβραϊκές πόλεις εκείνης της εποχής, σημειώνει. Είναι διακοσμημένα με πολλά γλυπτά και εσοχές, ορισμένες από τις οποίες χρησιμοποιούνταν σίγουρα για να τοποθετούνται οι λυχνίες (λαδιού).

Η ανασκαφή έφερε στο φως “δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή των γευμάτων, λυχνίες λαδιού, δοχεία που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση του σιταριού, του κριθαριού ή του ελαιόλαδου”, λέει ο Μπαράκ Μονικεντάμ-Γκιβόν και διευκρινίζει ότι τα δωμάτια δεν φαίνεται να έχουν «άμεση σύνδεση» με τον δεύτερο εβραϊκό Ναό, που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. και του οποίου το Τείχος των Δακρύων (το δυτικό τείχος του Ναού του Σολομώντα) είναι το μόνο απομεινάρι ενός τείχους αντιστήριξης.

Οι ανασκαφές

Πάνω από το Τείχος, εκτείνεται το ‘Ορος του Ναού, ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, που ονομάζεται Χαράμ Αλ-Σαρίφ από τους μουσουλμάνους για τους οποίους είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος και όπου βρίσκεται κυρίως το Τέμενος Αλ-‘Ακσα. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός έργου δημιουργίας υπόγειου εκθεσιακού χώρου που θα παρουσιάζει αντικείμενα διαφορετικών εποχών τα οποία βρέθηκαν σε αυτόν τον τομέα. «Θα εξερευνήσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την πλατεία του Τείχους των Δακρύων», εξηγεί ο Μονικεντάμ-Γκιβόν. «Η ιδέα είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκεί όπου οι άνθρωποι προσεύχονται, και (υπoγείως), οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα για μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα».

Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν από την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισραηλινοί εορτάζουν την ανάκτηση της Παλιάς Πόλης από τον στρατό τους στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν η Παλιά Πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας. Η ημέρα αυτή γιορτάζεται με παρελάσεις μέσα στην Παλιά Πόλη και δημιουργεί εντάσεις με τους Παλαιστινίους, οι οποίοι προσδοκούν να κάνουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ, την πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ