ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΚΑΙ Ο ED VAIZEY

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart,  23/12/21

Καθώς τα δυτικά έθνη όλο και περισσότερο κινούνται για να επιστρέψουν τα λεηλατημένα πολιτιστικά αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους, εντείνεται η πίεση για το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Την ελληνική υπόθεση υποστήριξε πρόσφατα  ο Ed Vaizey, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος στο podcast Hope and Dread δήλωσε:«Είναι προφανές για μένα ότι [τα Μάρμαρα του Παρθενώνα] είναι τόσο συνυφασμένα με την ελληνική ταυτότητα. Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαν να επιστραφούν», είπε ο Vaizey, υπουργός Πολιτισμού στο ΗΒ από το 2010 έως το 2016.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα σε άλλες αξιώσεις αποκατάστασης  και ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε πού να τραβήξουμε τη γραμμή».

Τα σχόλια αυτά έρχονται λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επί σειρά ετών υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου να κατέχει τα αγάλματα, έγραψε ένα άρθρο το 1986 υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιστραφούν.«Τα ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή τη βόρεια κουλτούρα ενοχής που καταναλώνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί που ανήκουν: στη χώρα με τη λαμπερή ηλιοφάνεια, στο τοπίο του Αχιλλέα, «στα σκιερά βουνά και τη θάλασσα που αντηχεί», έγραψε ο Τζόνσον ως μαθητής, τότε, του  κολεγίου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπιση η κοινή γνώμη φαίνεται να μετατοπίζεται υπέρ της Ελλάδας. Μια δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2021 που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 59%  των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν.

 

Με πληροφορίες από artnet