ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ – Η υπόθεση Πολκ στη θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

H υπόθεση Πολκ έρχεται στο προσκήνιο, στην πόλη που διαδραματίστηκε, τη Θεσσαλονίκη, με το θεατρικό έργο «Υπέρ Ελλάδος» που βασίζεται στο μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Χορεύουν οι ελέφαντες» (Εκδόσεις Μεταίχμιο)και  είναι το πρώτο θεατρικό έργο της συγγραφέως.

Στο διάστημα 1948-49 του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα ένας Αμερικανός δημοσιογράφος ο Τζορτζ  Πολκ δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται και οι ξένοι επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει στη φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.

Εβδομήντα χρόνια μετά την δολοφονία του Τζορζ Πολκ, η θεατρική σκηνή αναβιώνει ε΄να διεφθαρμένο κρατικό καθεστώς και  δίνει το λόγο στα πρόσωπα του δράματος που συγκλόνισε τη χώρα. Στο σανίδι παρελαύνουν θύτες και θύματα, ανελέητοι δικηγόροι, ασφαλίτες και κατάσκοποι, σε ένα γαϊτανάκι αφηγήσεων που ξετυλίγει το νήμα της υπόθεσης, χωρίς όμως ποτέ να μάθουμε ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία και την καταδίκη σε φυλάκιση ενός αθώου –του Γρηγόρη Στακτόπουλου.

«Το θεατρικό της Σοφίας Νικολαΐδου- πιάνει ακριβώς αυτό το νήμα- αναφέρει η σκηνοθέτης Πηγή Δημητρακοπούλου:  τον σπαραγμό των ανθρώπων που συντρίβονται από την κυρίαρχη Ιστορία που σκάει κυριολεκτικά πάνω στα κεφάλια τους ως επιβεβλημένη “νομοτέλεια”, ως “κοινό καλό”, ως χρέος “υπέρ Ελλάδος”. Προσπάθησα να δώσω σαφή πρόσωπα και διακριτό ρυθμό στην πολυφωνική αφήγηση όλων αυτών των ανθρώπων που είδαν την ζωή τους να θρυμματίζεται επειδή μια ιδεολογία έπρεπε να επιβεβαιώσει την ισχύ της. Πάλεψα να δω τους θύτες και τα θύματα μαζί, από την ίδια πλευρά, ως κρίκους μιας κοινής αλυσίδας αφανισμένων.  Να τους κατανοήσω ως ηττημένους ίσκιους μιας μισοκατεστραμένης κόπιας όπου το “άψογο πρόσωπο της Ιστορίας θολώνει…”»

«Αυτή ήταν η αρχική υπόθεση εργασίας – κι αυτό μας έμεινε, σε ότι με αφορά, το μεγάλο στοίχημα τούτης της παράστασης. Να αφηγηθώ πως δεν υπάρχει “καθαρή” Ιστορία – υπάρχει ένα κουβάρι αδικιών σε έναν βούρκο μίσους. Και πως η μόνη δυνατότητα δικαιοσύνης για τα αδικοχαμένα φαντάσματα της Ιστορίας είναι η μνήμη και η επαγρύπνηση.

Επαγρύπνηση για να προλάβουμε το τωρινό, -σημερινό ή αυριανό- έγκλημα που, αλίμονο, είναι βέβαιο πως συντελείται ή θα συντελεστεί κάπου δίπλα μας, πάντοτε “υπέρ Ελλάδος”…

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Διάρκεια παραστάσεων : 24 Οκτωβρίου – 27 Ιανουαρίου 2019

Εισιτήρια on line:

https://www.viva.gr/tickets/theatre/mikro-theatro-monis-lazariston/yper-ellados/