ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ABANA – Η κουβανέζa καλλιτέχνης Tania Bruguera, ο δημοσιογράφος Mauricio Mendoza και πολλοί άλλοι ακτιβιστές και καλλιτέχνες συνελήφθησαν στην Αβάνα χτες (27/1/21) για συμμετοχή τους σε διαδήλωση στο Υπουργείο Πολιτισμού, κατά την οποία ο υπουργός Πολιτισμού Alpidio Alonso χτύπησε διαδηλωτή όπως κατέγραψε σχετικό βίντεο.

Αρκετά μηνύματα από την Bruguera δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο στο οποίο δηλώνει ότι «οι Κουβανοί δεν μπορούν να δεχτούν ότι υπάρχουν καλλιτέχνες στη φυλακή» και ότι οι διαδηλωτές συνελήφθησαν μετά από απάντηση σε προσκλήσεις για «διάλογο» με τον υπουργό Πολιτισμού Alpidio Alonso.

Σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει από πολλούς παρευρισκόμενους, φαίνεται ο υπουργός Πολιτισμού να χτυπά τον Μεντόζα, δημοσιογράφο του Diario de Cuba, και να του πετά κάτω το κινητό του. Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε ένα λεωφορείο, όπου πολλοί δήλωσαν ότι δέχτηκαν περαιτέρω επίθεση από την αστυνομία. Ο Αλόνσο συνοδευόταν από τους υφυπουργούς Πολιτισμού Φερνάντο Ρότζας και τον Φερνάντο Λεόν Ζακόμινο στην αντιπαράθεση με τους διαδηλωτές. Οι ακτιβιστές ζήτησαν την παραίτηση και των τριών, καθώς και του προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ Βερμούδη, σε μια αναφορά όπου συγκεντρώνονται σταθερά υπογραφές.

Η διαδήλωση της Τετάρτη πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αφ’  ότου εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια άλλη ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά από το Υπουργείο Πολιτισμού της Κούβας απαιτώντας ελευθερία έκφρασης μετά την έκδοση του Διατάγματος 349 – νόμου που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2018 με τον οποίο απαιτείται από τους καλλιτέχνες να έγγραφη κυβερνητική άδεια για τη δημιουργία έργων. Σχεδιάστηκε ως αφιέρωμα στον Κουβανό συγγραφέα και τον επαναστάτη José Martí, μια κεντρική προσωπικότητα του αγώνα για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία, ο οποίος υποστήριξε θερμά την πνευματική ελευθερία στη χώρα.

«Μαζευόμαστε ξανά για να« καλλιεργήσουμε και να προσφέρουμε “το λευκό τριαντάφυλλο μας” λένε τα μέλη του κινήματος 27Ν (που πήραν το όνομά τους από τις διαμαρτυρίες του Νοεμβρίου) σε δημοσιεύσεις τους στο Facebook, αναφερόμενοι σε ένα ποίημα του Μαρτί, «ειρήνη, διάλογος, φιλική κοινωνία, συμφιλίωση, συγχώρεση, διαφάνεια, καλοσύνη, ομορφιά, ποίηση. Ένα λευκό τριαντάφυλλο για φίλους και για εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους εχθρούς, όπως πρότεινε ο Μάρτι, γιατί πιστεύουμε στη σημασία της οικοδόμησης της Κούβας «με όλους και για το καλό όλων». ”

Πηγή: Art Newspaper