ΞΥΛΙΝΟ ΔΑΠΕΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΕΝΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart   5/5/21

ΡΩΜΗ – Ένα αναδιπλούμενο δάπεδο 32.300 τετραγωνικών ποδιών που θα κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ θα τοποθετηθεί στο Κολοσσαίο της Ρώμης -ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι παρουσιάζοντας τον νικητή (Milan Ingegneria) του διαγωνισμού που έγινε στην Ιταλία για την επίστρωση της αρένας του διεθνούς αρχαίου μνημείου-ορόσημου της αιωνίας πόλης.

Το νέο πάτωμα θα διαθέτει ένα πλέγμα από ξύλινες ράγες που περιστρέφονται για να αποκαλύψουν τους θαλάμους που βρίσκονται από κάτω και θα είναι κατασκευασμένος από βιώσιμο ξύλο Accoya, μια χημικά επεξεργασμένη ξυλεία πεύκου. “Η νέα δομή θα είναι εντελώς αναστρέψιμη», δήλωσε στο CNN ο Massimiliano Milan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μilan Ingegneria κέρδισε τον διαγωνισμό.

Ένα μικρό τμήμα δαπέδου, πάνω από το υπόγειο δίκτυο σηράγγων όπου περίμεναν να εισέλθουν στην αρένα ζώα και ανθρώπινοι μαχητές, λειτουργεί από το 2000. Τα τρέχοντα σχέδια για την κάλυψη ολόκληρης της αρένας βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2014, όταν ο αρχαιολόγος Ντανιέλε Μανακόρντα πρότεινε, για πρώτη φορά, την ιδέα σ’ ένα άρθρο του, στο περιοδικό Archeo. Η πρόταση έγινε αποδέκτή η χρηματοδότηση για το έργο  εξασσφαλίστηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Grandi Progetti Beni Culturali  και τώρα το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023. Ως προς τη χρήση του προβλέπεται να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εκτός από την περιδιάβαση των εκατοντάδων χιλιάδων  επισκεπτών του μνημείου,  και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων της αναπαράστασης των μαχητών μονομάχων.

Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, το 2019, το Κολοσσαίο της Ρώμης δέχτηκε πάνω από επτά εκ. επισκέπτες. Επίσης, ότι το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τη νικήτρια εταιρεία προχώρησαν στη δημιουργία βίντεο με τις εργασίες που θα γίνυν στην αρένα.

Video