ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteArt

Με 13 ψήφους υπέρ και δυο κατά, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε, χτες (18/12/19), τον τεμαχισμό και την απόσπαση των Αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό της Βενιζέλου. Κατά ψήφισαν η Τζένη Βελένη(αρχαιολόγος και προϊσταµένη της Γενικής ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς) και ο Βλάσης Κουμούσης (καθηγητής Δομοστατικής στο ΕΜΠ, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών). Από την ψηφοφορία απείχε, τελικά, και ο κ. Μανώλης Κορρές ο οποίος δήλωσε παρών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ξεκίνησε στις 6,  χτες, το απόγευμα και κατέληξε  στις 8.30, σήμερα, το πρωί, έγινε συστηματική προσπάθεια αποδόμησης όλων των προηγούμενων λύσεων της κατά χώρα διατήρησης και παρουσίασης της απόσπασης ως μοναδικής λύσης.

Θέμα της  συζήτησης στο ΚΑΣ,  μεγάλο μέρος της οποίας έγινε με την παρουσία και τη συμμετοχή της «Αττικό Μετρό», ήταν η «Έγκριση ή μη του αιτήματος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” σχετικά με την έγκριση μελέτης κατασκευής του Σταθμού «Βενιζέλου» με προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων»  που έφεραν στο φως οι ανασκαφές, στο πλαίσιο κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.

Η μαραθώνια συζήτηση αφορούσε τις προηγούμενες μελέτες και το  κατά πόσον αυτές  πληρούσαν  τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν μελέτες κατασκευής ή οριστικές μελέτες. Έγινε αναφορά στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το 2015 – όπου διευρινίστηκε  ότι η έγκριση αφορούσε πρόταση – καθώς και στην απόφαση του ΚΑΣ και στην ΥΠΑ του 2017 αναφορικά με την  προκαταρκτική μελέτη για την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, οι οποίες όπως ειπώθηκε δεν είχαν και εξακολουθούν να μην έχουν, καμιά υπογραφή από τη Διεύθυνση Μελετών της «Αττικό Μετρό».

Ση συνεδρίαση  παρουσιάστηκε μέρος της λύσης 2019 που προτείνει η «Αττικό Μετρό» με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων με χρονικό ορίζοντα το 2023, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία κοστολογείται πολύ λιγότερο από τη λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων  που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Ο σταθμός κρύβει τη διαστρωμάτωση έξι αιώνων, από το 300 έως περίπου το 1200. Στο εργοτάξιο του σταθμού βρέθηκαν σε βάθος 5,4 μέτρων, η ρωμαϊκή λεωφόρος Decumanus Maximus, μαζί με καταστήματα και σπίτια τα οποία βρίσκονταν κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας οδού (σημερινή οδός Εγνατίας).Η ανακάλυψη ήταν τόσο μεγάλη, που καθυστέρησε ολόκληρο το έργο για χρόνια. Ένας ιστορικός ονόμασε την ανακάλυψη “Βυζαντινή Πομπηία“.