ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΟΥΡΕΝΤΖΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το νέο μουσικό σχήμα, τη χορωδία musicAeternabyzantina που δημιούργησε, πριν από λίγο καιρό, ο διάσημος μαέστρος Θόδωρος Κουρεντζής, έδωσε την ευρωπαϊκή του πρεμιέρα τα μεσάνυχτα της 28ης Σεπτεμβρίου, στην εκκλησία Minoritenkirche της Βιέννης, με την «Αγρυπνία», ένα ολονύχτιο πρόγραμμα βυζαντινής μουσικής.

Η χορωδία αποτελείται από 12 αποφοίτους μουσικών λυκείων της Ελλάδας, Στόχος της είναι η διερεύνιση και παρουσίαση  της βυζαντινής μουσικής παράδοσης η οποία περιλαμβάνει και  αρχαία ελληνικά ιερά τραγούδια.

Κατά την”Αγρυπνία” – η Minoritenkirche της Βιέννης έγινε το σημείο όπου οι βυζαντινοί ύμνοι ενώθηκαν με σύγχρονες συνθέσεις. Ενα τραγούδι χορωδίας a capella συνάντησε τους ήχους του οργάνου, της άρπας, των καμπάνων, του vibraphone, των κυμβάλων και της βιόλα ντα γκάμπα. Tη συναυλία παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα, μεταξύ των οποίων οι Romeo Castellucci, Markus Hinterhäuser, Ilya Hrzhanovskiy, Matthias Naske και άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες, πολιτικοί και προστάτες των τεχνών. Η συναυλία  οργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιέννη Σύγχρονη 2019» και χρηματοδοτήθηκε από το Aksenov Family Foundation.

“Η χορωδία Aeterna byzantina – νέο τολμηρό πείραμα του Θόδωρου Κουρεντζή – είναι ένα από τα έργα που μπορούν, σίγουρα, να αναμορφώσουν την αντίληψή μας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Το ίδρυμά μας αναζητά ειδικά έργα, όπως αυτά, και τα υποστηρίζει “, δήλωσε ο Dmitriy Aksenov, ιδρυτής του Aksenov Family Foyndation.

Η επόμενη εμφάνιση της χορωδίας musicAeternabyzantina θα γίνει στη Ρωσία, στις 23 Οκτωβρίου, στη Μεγάλη Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου της Μόσχας. Στη συνέχεια η χορωδία θα εμφανιστεί στο Παρίσι και στο Baden-Baden.