ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

28/6/21

Bρέθηκε το  έργο “Γυναικείο κεφάλι” του Πικάσο και ο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιετ Μοντριάν, που είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.

Τα δύο έργα εντοπίστηκαν στο Πόρτο Ράφτη, μέσα σε μία κρύπτη στο σπίτι ενός 49χρονου Έλληνα, τον οποίο παρακολουθούσε η ΕΛ.ΑΣ και φέρεται να συμμετείχε στην κλοπή. Ο 49χρονος συνελλήφθη. Οι δράστες της κλοπής 2012 είχαν αφαιρέσει επίσης και ένα σχέδιο των αρχών του 17ου αιώνα που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια. Το σχέδιο αυτό εντοπίστηκε κατεστραμμένο.

Οι δύο αυτοί πίνακες βρίσκονται πλέον στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο Τμήμα του ΥΔΕΖΙ.

Υπενθυμίζεται ότι το ξημέρωμα της 9ης Ιανουαρίου του 2012 εκλάπη από την Εθνική Πινακοθήκη το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ, που φιλοτέχνησε ο Πικάσο το 1939, το έργο «Ανεμόμυλος Στάμμερ» από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια.

Ο δράστης που φάνηκε στις κάμερες να φοράει σκούφο, αρχικά φρόντισε να παραπλανήσει τον φύλακα του κτιρίου με ψεύτικους συναγερμούς. Στη συνέχεια έσπασε τζάμι της Πινακοθήκης και όρμησε στον χώρο όπου φυλάσσονταν οι τρεις πίνακες.

‘Υστερα κάθισε στα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στο υπόγειο του κτιρίου και προσπάθησε με ένα μαχαίρι να αφαιρέσει τα κάδρα. Από την ανάλυση των δεδομένων της επίθεσης τα στελέχη των αρχών ασφαλείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον φυσικό αυτουργό της αρπαγής των πινάκων είχε δοθεί σαφής εντολή να στοχεύσει στον πίνακα του Πικάσο κυρίως και όχι σε άλλους μεγάλης αξίας που ήταν στον ίδιο χώρο.

Επιπλέον προέκυψε ότι στην κλοπή συμμετείχε κι άλλο άτομο που είχε ρόλο τσιλιαδόρου. Και οι δύο φυσικοί αυτουργοί φέρεται να έχουν βαρύ ποινικό μητρώο με συμμετοχή σε κλοπές και διαρρήξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν «στοχεύσει» και άλλες φορές έργα τέχνης. Σύμφωνα με την εικόνα που έχει δημιουργηθεί ρόλο «μεσάζοντα» στην αρπαγή του πίνακα του Πικάσο είχε ένας πρώην κατηγορούμενος για εκβιάσεις και σειρά άλλων εγκληματικών επιθέσεων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια θεωρείται ότι «είχε αποχωρήσει από το ποινικό προσκήνιο» και δεν απασχολούσε πια τις διωκτικές Αρχές.

Το δώρο του Πικάσο στην Ελληνική Αντίσταση

Ο τίτλος του πίνακα είναι “Γυναίκα με λευκό φόρεμα”  και  ‘οχι «Γυναικείο κεφάλι» όπως αναφέρεται στα δημοσιεύατα. Υπήρξε δωρεά του Πικάσο προς την ελληνική Αντίσταση κατά των δυνάμεων του άξονα και του αντιφασιστικού αγώνα του-από τον πόλεμο της Αλβανίας ως τις τελευταίες αντάρτικες συγκρούσεις το φθινόπωρο του 1944.

Είναι ένα από τα 44 έργα σύγχρονης τέχνης που γάλλοι καλλιτέχνες (Μαρκέ, Λοτ, Μαρσάν, Μπράκ, Μποννάρ, Ντενουαγιέ, Πικάμπια, κά) έδωσαν στο Ροζέ Μιλλιέξ, τότε διευθυντή σπουδών του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ο οποίος στη διάρκεια του πολέμου είχε καταφύγει στη Νότιο Γαλλία όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση και κατάφερε να προκαλέσει το ενδιαφέρον γάλλων διανοούμενων(ζωγράφων, λογοτεχνών) για την Ελληνική Αντίσταση. Τα έργα δόθηκαν για να τιμηθεί ο αντιστασιακός ελληνικός λαός. Τον Απρίλιο του 1949 τα «δώρα» των γάλλων παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια δόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη.

Το σύνολο της δωρεάς των γάλλων καλλιτεχνών περιλαμβάνει 30 πίνακες ζωγραφικής, έξι σχέδια, έξι χαρακτικά, τέσσερα γλυπτά και δύο λευκώματα χαρακτικών που ανήκουν στη συλλογή δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Εκατόν δέκα χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα κείμενα γάλλων διανοουμένων και αντιστασιακών που ανήκουν στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) συμπληρώνουν τη δωρεά. Το σύνολο της δωρεάς εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Πινακοθήκη το 1980.