ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ ΣΤΟΝ ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στον συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, απονέμεται το φετινό βραβείο Ούλοφ Πάλμε, για το ανθρωπιστικό μήνυμα του έργου του και για την προσφορά του στην Δημοκρατία. Η απονομή θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσόν των 100.000 δολαρίων (90.000 ευρώ) το οποίο θα δοθεί από τον συγγραφέα ως δωρεά στην οργάνωση, Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην μνήμη του δολοφονηθέντος το 1986, Σουηδού πρωθυπουργού, Ούλοφ Πάλμε. Σκοπός του είναι να επιβραβεύσει το έργο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως ο αγώνας κατά του ρατσισμού και υπέρ της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης, της ισότητας, της δημοκρατίας και των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο 88χρονος Λε Καρέ, είναι ένας από τους ελάχιστους συγγραφείς που το έχουν πάρει μέχρι σήμερα, μαζί με τον Βάτσλαβ Χάβελ και τον Ρομπέρτο Σαβιάνο.Σύμφωνα με τους διοργανωτές αποκάλυψε με το έργο του «τα κυνικά παιχνίδια εξουσίας των υπερδυνάμεων, την απληστία των παγκόσμιων επιχειρήσεων, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, την ανάπτυξη του διεθνούς εγκλήματος και την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε Ευρώπη και Αμερική».

Στα βιβλία του, ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας πραγματεύεται θέματα όπως η κατάχρηση εξουσίας, ενώ στο επίκεντρο τους βρίσκονται  κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες και εμπόριο όπλων. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ένας έντιμος άνθρωπος», για το οποίο άφησε να εννοηθεί πως θα είναι το τελευταίο, πραγματεύεται τα παιχνίδια Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.