ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΒΑΤΣΛΑΒ ΧΑΒΕΛ 2019

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο φυλακισμένος ουιγούρος διανοούμενος Ιλχάμ Τότι και η Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που δραστηριοποιείται για τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια βραβεύονται από κοινού με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ 2019, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.
«Αυτήν τη χρονιά, η επιτροπή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να τιμήσει δύο βραβευόμενους: τον κ. Ιλχάμ Τότι και την Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκέ.
Ο Ιλχάν Τότι έχει προταθεί και για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης από μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου. Καταδικάσθηκε το 2014 από την κινεζική δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη για αποσχιστική δράση, είναι μέλος της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων, που αποτελεί την πλειονότητα του πληθυσμού στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειο-δυτικής Κίνας. Η υποψηφιότητά του για το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ εξόργισε το Πεκίνο, που κατηγόρησε το Συμβούλιο της Ευρώπης ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία».
Η Πρωτοβουλία των Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ιδρύθηκε το 2003, έχει ως στόχο την προώθηση της συμφιλίωσης δημιουργώντας δεσμούς ανάμεσα στους νέους των Βαλκανίων, προερχόμενους από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, περιοχές και χώρες, για να εμποδισθεί «η αναβίωση των εθνοτικών συγκρούσεων που ρήμαξαν τα Βαλκάνια επί τόσα χρόνια».
Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ θεσπίσθηκε το 2013 και βραβεύει εξαιρετικού χαρακτήρα πράξεις της κοινωνίας των πολιτών για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το 2018, το βραβείο απονεμήθηκε στον Οϊούμπ Τίτιεφ, υπεύθυνο για την Τσετσενία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ο οποίος αποφυλακίσθηκε υπό όρους τον Ιούνιο έπειτα από φυλάκιση 18 μηνών.
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό, έπαθλο 60.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ