ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ σε New York Times, ProPublica, New Yorker, Reuters

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Mε τρία βραβεία Πούλιτζερ 2020 τιμήθηκε εφημερίδα New York Times λόγω της αρθρογραφίας της για την κρίση των ταξί στη Νέα Υόρκη και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο χώρο της ενημέρωσης βραβεία έλαβαν επίσης ο μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ProPublica και το περιοδικό New Yorker.

Ο ιστότοπος ProPublica όπως και η εφημερίδα Anchorage Daily News κέρδισαν το πιο περιζήτητο Πούλιζερ – της δημοσιογραφίας στην υπηρεσία της κοινής γνώμης, σε αναγνώριση για την έρευνά του σχετικά με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις σε μικρά χωριά της Αλάσκα όπου ζουν κυρίως αυτόχθονες και η αστυνόμευση είναι σχεδόν απούσα.

Στην ομάδα φωτορεπόρτερ του Reuters  απονεμήθηκε το βραβείο Breaking News για τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από τις μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση. Οι εικόνες με τις φωτιές, τα δακρυγόνα και τις λαστιχένιες σφαίρες, εν μεσω των ταραχών στους δρόμους, καταδεικνύουν την κλιμακούμενη βία και αναταραχή της σύγκρουσης στην πόλη.

Στον τομέα του φωτορεπορτάζ έπαινος δόθηκε σε τρεις φωτογράφους του πρακτορείου Associated Press (Channi Anand, Mukhtar Khan and Dar Yasin) για τις φωτογραφίες τους από τις συγκρούσεις στο Κασμίρ και την καταστροφή που προκάλεσε η Ινδία στην περιοχή. Οι κάτοικοι τέθηκαν υπό καθεστώς απαγόρευσης της κίνησης και  οι επικοινωνίες σε blacked out. Οι λήψεις των φωτογράφων αποκάλυψαν την αναταραχή και και δεινά του λαού του Κασμίρ.

Βραβεία Πούλιτζερ πήραν οι εκδόσεις:

1. Μυθιστόρημα “The Nickel Boys,” by Colson Whitehead (Doubleday) @DoubledayBooks Μια εφεδρική και καταστροφική εξερεύνηση της κακοποίησης σε ένα αναμορφωτήριο στη Φλόριντα – μια δυνατή ιστορία ανθρώπινης επιμονής, αξιοπρέπειας και λύτρωσης.

2. Ιστορία Sweet Taste of Liberty: A True Story of Slavery and Restitution in America, by W. Caleb McDaniel (Oxford University Press) @OxUniPress. Μία διεξοδική διερεύνηση σχετικά με τις αποζημιώσεις με βάση την αξιοσημείωτη ιστορία μιας γυναίκας του 19ου αιώνα που επέζησε της απαγωγής και της εκ νέου υποδούλωση για να μηνύσει τους απαγωγείς της.

3. Βιογραφία Sontag: Her Life and Work, by Benjamin Moser @BenjaminFMoser (Ecco) @EccoBooks

Ένα εγκεκριμένο έργο που αφηγείται με πάθος και χάρη και αποτυπώνει την ιδιοφυΐα και τον αθρωπισμό της συγγραφέα παράλληλα με τους εθισμούς της, τις σεξουαλικές ασάφειες και τους ευμετάβλητους ενθουσιασμούς.

4. Ποίηση The Tradition, by Jericho Brown @JerichoBrown1 (@Copper_Canyon_Press) Μια συλλογή από αριστοτεχνικούς στίχους που συνδυάζουν με δεξιοτεχνία την ιστορική επείγουσα ανάγκη για την αγάπη τους να προκαλούν σώματα ευάλωτα στην εχθρότητα και τη βία.

5. General Nonfiction The Undying: Pain, Vulnerability, Mortality, Medicine, Art, Time, Dreams, Data, Exhaustion, Cancer, and Care, by Anne Boyer (Farrar, Straus, and Giroux). Μια κομψή και αξέχαστη αφήγηση για τη βαρβαρότητα της ασθένειας και τον καπιταλισμό της φροντίδας του καρκίνου στην Αμερική.

6. General Nonfiction The End of the Myth: From the Frontier to the Border Wall in the Mind of America, by Greg Grandin (Metropolitan Books). Ένα σαρωτικό και όμορφα γραμμένο βιβλίο που διερευνά τον αμερικανικό μύθο της απεριόριστης επέκτασης και παρέχει ένα συναρπαστικό πλαίσιο για να σκεφτούμε την τρέχουσα πολιτική στιγμή.

Nα σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η επιτροπή Πούλιτζερ απένειμε βραβείο σε ραδιοφωνικό ρεπορτάζ, το οποίο δόθηκε στην εκπομπή “This American Life” για το θέμα “The Out Crowd” στο οποίο εξέταζε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Η απονομή των βραβείων του 2020 καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Φέτος η ανακοίνωση έγινε από το σαλόνι του σπιτιού της Ντέινα Κάνεντι, επικεφαλής της επιτροπής απονομής βραβείων και όχι από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Columbia όπως συνηθίζετο.