ΒΙΒΛΙΟ -ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΑΡΛΟΤ ΜΠΡΟΝΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 23/4/22

Ένα μικροσκοπικό βιβλίο με ποιήματα της 13χρονης Σαρλότ Μπροντέ (1816-1855) βγαίνει προς πώληση με τιμή εκκίνησης τα 1,25 εκατομμύρια δολάρια στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης. Η έκθεση άνοιξε την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή (24/4).

Το μικροσκοπικό βιβλίο με ποιήματα γραμμένο από την 13χρονη Σάρλοτ Μπροντέ αποκαλύφθηκε στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη μετά από έναν αιώνα και πλέον που ήταν κρυμμένο. Μικρότερο κι από ένα τραπουλόχαρτο, το χειρόγραφο 15 σελίδων με ημερομηνία 1829 περιλαμβάνει μια συλλογή από δέκα αδημοσίευτα ποιήματα.

Με τίτλο «A Book of Ryhmes (sic) by Charlotte Bronte, Sold by Nobody, and Printed by Herself», ο τόμος είναι ραμμένος στο χέρι στα αρχικά καφέ χάρτινα εξώφυλλά του. Είναι το τελευταίο από τα περισσότερα από δύο δωδεκάδες μικροσκοπικά έργα που δημιούργησε η μυθιστοριογράφος της «Τζέιν Έιρ» τα οποία, όπως είναι γνωστό, ότι παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια.

Το βιβλίο δεν έχει εμφανιστεί στο κοινό από τον Νοέμβριο του 1916, όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 520 δολάρια.

Η Σαρλότ Μπροντέ μεγάλωσε σε σχετική απομόνωση στο χωριό Χάγουορθ στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Μαζί με τις μικρότερες αδερφές της Έμιλυ και Άννα διασκέδασαν συνθέτοντας περίπλοκες ιστορίες σε έναν περίπλοκο φανταστικό κόσμο. Η φαντασία τους γέννησε μυθιστορήματα που χαιρετίστηκαν ως κλασικά της αγγλικής λογοτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των «Jane Eyre» της Σαρλότ, «Wuthering Heights» της Έμιλυ και «The Tenant of Wildfell Hall» της Άννας.

Όπως πολλές γυναίκες συγγραφείς της εποχής, εξέδωσαν τότε, αρχικά τα έργα τους με αντρικά ψευδώνυμα. Στην αρχή του A Book of Rhymes ή «Ryhmes» όπως το έγραψε η Μπροντέ, γράφει: «Τα παρακάτω είναι απόπειρες ομοιοκαταληξίας κατώτερης φύσης που πρέπει να αναγνωριστούν, αλλά παρόλα αυτά είναι τα καλύτερά μου».

Οι μικροσκοπικοί τόμοι παρέμειναν στην οικογένεια μέχρι τη δεκαετία του 1890, όταν άρχισαν να πωλούνται σε συλλέκτες στη Βρετανία και την Αμερική. Περισσότερα από 100 χρόνια μετά συνεχίζουν να συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Τον Νοέμβριο του 2019, ένα χειρόγραφο σε μινιατούρα της Charlotte Bronte, ένα τεύχος του “Young Men’s Magazine” της πουλήθηκε για 780.000 ευρώ (850.000 $).