ΒΙΕΝΝΑΛΕ ΑΘΗΝΑΣ: ΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 8/10/21

Μεγάλο θέμα για τη Μπιεννάλε της Αθήνας δημοσιεύει το έγκυρο γερμανικό πολιτιστικό περιοδικό  Monopol magazine fur kunst und leben. Ο συντάκτης  Philipp Hindahl μιλά με έναν τους επιμελητές, τον Larry Ossei-Mensah από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος  συνεργάστηκε με την  ομάδα Omsk Social Club που έχει αναλάβει τη διοργάνωση στην Αθήνα. Ο Γκάνα-Αμερικανός επιμελητής Larry Ossei-Mensah υπήρξε συνεργάτης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντιτρόιτ και συνιδρυτής της πλατφόρμας Artnoir και έχει οργανώσει εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και σε όλο τον κόσμο.

Το Omsk Social Club είναι μια συλλογικότητα και λειτουργεί με παραστάσεις στις οποίες συμμετέχουν θεατές. Τα έργα έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Martin Gropius Bau (Βερολίνο), στο Μουσείο Migros für Gegenwartskunst (Ζυρίχη) και το Volksbühne Berlin.

Η αθηναϊκή Μπιεννάλε ασχολείται –γράφει ο συντάκτης – με την κρίση, ανατρέχει στο παρελθόν, αναζητά τη δημιουργία του παρόντος και επιχειρεί να γεφυρώσει ένα φάσμα γενεών – όπως εξηγεί ο Larry Ossei-Mensah. Μεταξύ άλλων στη συνέντευξη αναφέρεται ότι σε μεγάλο ποσοστό οι καλλιτεχνικές παρουσίες στην Αθήνα μας μαθαίνουν για την τέχνη, τις τεχνικές και τις μεθόδους έκφρασης της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής αλλά και της Ευρώπης καθώς και για πρόσωπα του παρελθόντος και του παρόντος.

Έτσι, φέρνει έργα της Judy Chicago ή χορογραφίες της Victoria Santa Cruz σε σχέση με την υφαντική τέχνη της Zohra Opoku, ή τα γλυπτά της  Doreen Gardener.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Τζούντι Σικάγο κατέγραψε σε ταινία τις παραστάσεις της με πυροτεχνικά μέσα στην έρημο, η Βικτόρια Σάντα Κρουζ (1922- 2014) αφρο-περουβιανή χορογράφος, συνθέτης και ακτιβίστρια προβάλλεται, στη Μπιεννάλε με χορογραφία της σε ταινία (1978). Μαζί τους και φωτογραφίες (1981) της κουβανο – αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Άνα Μεντιέτα (1948-1985) με “γλυπτά γης” της Κούβας που παριστούν τη σχέση του γυναικείου σώματος με το χώμα- για τα οποία είναι γνωστή. Και οι τρεις συνομιλούν και μας δίνουν εικόνα της λατινικής φωνής των γυναικών, των χρωμάτων και των αγώνων του γυναικείου φύλου αλλά και την αίσθηση ότι η επικαιρότητα δεν έχει παρέλθει, αντίθετα είναι εδώ, παρούσα.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ 

Σχετικά με το θέμα:

ΑΝΟΙΓΕΙ Η 7η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ