ΒΙΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΑΡΓΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ FORENSIC ARCHITECTURE

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η πρώτη ατομική έκθεση των Forensic Architecture στην Ελλάδα παρουσιάζει μορφές βίας που εμφανίζονται ανά τον κόσμο, σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και σε δημοκρατικά πολιτικά συστήματα. Η «γρήγορη βία» είναι άμεση και εκδηλώνεται με την καταστολή των διαδηλώσεων, με αστυνομική βία, δολοφονίες, εξαφανίσεις πολιτικών ή ακτιβιστών, κλειστά σύνορα, στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περίπτωση εισβολής σε μία χώρα ή την κατοχή γης για στρατιωτικές βάσεις. Η «αργή βία» διαφέρει από την προηγούμενη, εμφανίζεται σταδιακά και αόρατα και συνήθως δεν καταγράφεται ως βία: για παράδειγμα, η κλιματική καταστροφή και τα τοξικά απόβλητα αποτελούν δείγματα μιας τέτοιας βίας.

Στον αθηναϊκό εκθεσιακό χώρο State of Concept Athens παρουσιάζονται έρευνες των FA  που επικεντρώνονται στη γεωπολιτική ιδιαιτερότητα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και αναφέρονται σε περιπτώσεις σχετικά με το ρόλο του κράτους στη δολοφονία πολιτικών, στη χρήση ζιζανιοκτόνων στον τοξικό πόλεμο και στην καταστροφή της εγχώριας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε  ξεχωριστό χώρο υπάρχουν έργα που έγιναν σε συνεργασία με την ομάδα Forensic Oceanography. Πρόκειται για έρευνες που εντοπίζουν την ποινικοποίηση των ΜΚΟ, διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο από  τις ιταλικές και λιβυκές αρχές.

Η έκθεση «Βία, γρήγορη και αργή» είναι η πέμπτη κατά σειρά που οργανώνεται από τους FA στο πλαίσιο του προγράμματος «Τμήμα Δικαιοσύνης» που ξεκίνησε το 2018. Ταυτόχρονα, είναι το πρώτο έργο ενός νέου προγράμματος με τίτλο Xen(i)os που εξετάζει τις ιστορίες, το παρόν και το μέλλον του μεταναστευτικού θέματος στην Ευρώπη και αλλού.

Οι FA είναι γνωστοί στην Ελλάδα για τις έρευνές τους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Zak/Zackie Κωστόπουλου.

Η έκθεση οργανώνεται και υποστηρίζεται από το Βρεταννικό Συμβούλιο.

 

State of  Concept Athens / Τούσα Μπότσαρη 19 / Αθήνα 11741

Διάρκεια : 28/9 – 23/11/2019

Ετικέτες