ΒΑΣΤΑ ΒΗΡΥΤΟ!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Θύμα μιας ανίατης ασθένειας στο τελευταίο της στάδιο βρίσκεται, αυτόν τον καιρό, ο Λίβανος. Η χώρα προσπαθεί για τελευταία φορά να συνέλθει από την πρόσφατη επιδείνωση του ήδη υπάρχοντος περίπλοκου ιστού προβλημάτων που αριθμεί έναν πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), μια εισβολή του Ισραήλ (2006) και μια μαζική κοινωνική εξέγερση, χωρίς αποτέλεσμα, το φθινόπωρο του 2019. Ο λόγος για την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου 2020 των 2.750 τόνων εκρηκτικών νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στο λιμάνι της Βηρυτού για πάνω από έξι χρόνια, χωρίς μέτρα ασφαλείας.

Αν και μετά την έκρηξη, πολιτιστικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της UNESCO, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων και του Λούβρου – δεσμεύθηκαν να προσφέρουν υποστήριξη στην ανοικοδόμηση των μουσείων και των καλλιτεχνικών οργανισμών της πόλης, τοπικοί εμπειρογνώμονες από το χώρο του πολιτισμού, με δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι η φυσική ζημιά είναι μόνο ένα στοιχείο της υπάρχουσας προβληματικής κατάστασης, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, στο Λίβανο και ιδιαίτερα στο κεντρικότερο σημείο του – την πολυπολιτισμική Βηρυτό.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η απάντηση, σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών στα συλλυπητήρια του Λιβάνου, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού Carmen Geha που έγραψε στο Twitter : “Σας ευχαριστώ, τα μόνα συλλυπητήρια που αποδεχόμαστε αυτήν τη στιγμή είναι αυτά με τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για δικαιοσύνη και βοήθεια. Εξακολουθούμε να μετράμε τους νεκρούς μας  τραβώντας πτώματα από κάτω από τα ερείπια».

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις βλέπουν τη χώρα να μην απέχει πολύ από την κατάσταση στη Γάζα, τη Συρία, την Υεμένη. Το 2020 η επιδείνωση χειροτέρευσε με την ανεργία και  τον πληθωρισμό να αυξάνονται και το βιοτικό επίπεδο να πέφτει ακόμα περισσότερο, καθώς, τους τελευταίους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε μόνο μία έως δύο ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, κάθε μέρα, από το εθνικό δίκτυο ενώ για τις υπόλοιπες ώρες, η τροφοδοσία προέρχεται από μια γεννήτρια της γειτονιάς. Τώρα, στην πανημία του κορωνοϊού ήρθε να προστεθει η τραγωδία της έκρηξης με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και τα νοσοκομεία της πόλης.

Οι αισιόδοξοι- όσο κι αν μπορεί να αποκαλέσει κανείς έτσι όσους ελπίζουν ακόμη –  μιλούν για άλλη μια, έστω και σισύφια προσπάθεια, να ανοικοδομηθεί η Βηρυτός και να αντιμετωπίσει τα χρόνια που έρχονται, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της πολυφωνίας, της ποικιλομορφίας και της ελεύθερης έκφρασης. Αφού, προηγουμένως, επουλώσει τις πληγές στο βιοτικό επίπεδο, λύσει το πρόβλημα των 300.000 αστέγων και αποκαταστήσει τις ζημιές στις κατοικίες, τις υπηρεσίες και στο χώρο του πολιτισμού.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Λίβανος είναι το  βάθος της οικονομικής του πτώσης που επιβάλει να παραγγελθούν στο εξωτερικό όλα όσα χρειάζονται και να πληρώνονται από το εξωτερικό. Κι αυτό επειδή η χώρα έχει επιβάλει περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων.

Προς την κατεύθυνση της ανόρθωσης της πόλης και κατ΄επέκταση της χώρας έχουν κινητοποιηθεί αρκετοί φορείς, απευθύνοντας έκκληση έκτακτης ανάγκης για το Λίβανο:

  •  Alfanar, με στόχο να συγκεντρώσει 500.000 $ (380.000 £) για να προσφέρει βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν χάσει τα σπίτια και τα προς το ζην.
  • Arab Image Foundation. Ο ΟΕΕ συγκεντρώνει χρήματα για να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο κτίριό του, να επισκευάσει τους υπολογιστές του και να διατηρήσει τα φωτογραφικά του αρχεία.
  • Art Relief για τη Βηρυτό Κατευθύνει το 100% των δωρεών σε καλλιτέχνες και ιδρύματα τέχνης.
  • Βιβλία για τη Βηρυτό.  Για τον Αύγουστο, όλα τα έσοδα από το βιβλιοπωλείο του Mosaic Rooms θα μεταβούν στον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.
  • Blooms for Beirut. Radical Blooms, ένας ανθοπωλείο με έδρα το Λονδίνο, δωρίζει το 100% των κερδών από τα αποξηραμένα άνθη σε προσπάθειες έκτακτης ανάγκης στη Βηρυτό μέσω του Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης της Βηρυτού 2020.
  • Fund for Studio Safar, Papercup, Jana Saleh. Ένα ταμείο για να ξαναγυρίσουν τα στούντιο των καλλιτεχνών.
  • Ταμείο Αλληλεγγύης του Λιβάνου: Εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για την κοινότητα των τεχνών και του πολιτισμού στη Βηρυτό
  • Queer Habibi. Το 100% των εσόδων από καρτ-ποστάλ και αφίσες θα διατεθεί στο ταμείο Impact Lebanon και στις κοινότητες LGBTQ + του Λιβάνου.
  • Raphaelle Macaron x Studio Fidèle – Beirut Relief Fund. Μια σειρά από 12 εκτυπώσεις Riso είναι διαθέσιμες προς πώληση και το 100% των κερδών θα δοθεί στο Impact Lebanon.