ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Eκτεταμένες ζημιές  σε αρχαιότητες, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και άλλα αντικείμενα των Μουσείων του Βερολίνου – αποκάλυψε σήμερα το πρωί η αστυνομία του Βερολίνου επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, (εφημερίδα  Der Tagesspiegel και ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός  Deutschlandfunk), ότι άγνωστοι δράστες ψέκασαν με λιπαρό υγρό τουλάχιστον 70 εκθέματα στο Μουσείο της Περγάμου, στο  Neues Μuseum, την Alte Nationalgalerie και άλλες τοποθεσίες στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Οι αρχές δεν μπορούν ακόμη να  εξηγήσουν αν πρόκειται για παράλογη πράξη βανδαλισμού ή έγκλημα που σκοπό έχει να στείλει ένα μήνυμα.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι βανδαλισμοί αυτοί συνέβησαν πριν από τρεις εβδομάδες, στις 3 Οκτωβρίου, την ημέρα του εορτασμού της 30ης επετείου Επανένωσης της Γερμανίας.Το αν η ημέρα επιλέχθηκε σκόπιμα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Πρόκειται για «μία από τις πιο εκτεταμένες επιθέσεις σε έργα τέχνης και αρχαιότητες στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας», έγραψε η γερμανική εφημερίδα  Die Zeit.  Μεταξύ των κατεστραμμένων κομματιών περιλαμβάνονται αιγυπτιακές σαρκοφάγοι, πέτρινα γλυπτά και οι πίνακες του 19ου αιώνα. Το υγρό έχει αφήσει ορατούς λεκέδες στα έργα τέχνης και στα αντικείμενα.

Η υπουργός πολιτισμού της Γερμανίας Monika Grütters καταδίκασε έντονα τη σκόπιμη ζημιά σε δεκάδες έργα τέχνης στα Μουσεία του Βερολίνου. Η πράξη «στρέφεται εναντίον καλλιτεχνικών μορφών έκφρασης, ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά όλων μας, ενάντια σε αστικές μορφές συζήτησης και, συνεπώς, ενάντια στις αρχές της δημοκρατικής εικόνας μας», ανέφερε σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.

Ωστόσο, το ερώτημα γιατί οι αρχές αποσιώπησαν το γεγονός για σχεδόν τρεις εβδομάδες παραμένει αναπάντητο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, η κρατική αστυνομική υπηρεσία (LKA) έγραψε σε άτομα που είχαν επισκεφθεί τα μουσεία στις 3 Οκτωβρίου και ρώτησαν αν είδαν κάτι ύποπτο. Έκτοτε ξεκίνησε μια προκαταρκτική έρευνα για τις ζημιές που είχαν γίνει.

Να σημειωθεί ότι η 3η Οκτωβρίου ήταν η πρώτη μέρα που το μουσείο άνοιξε από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του κοροναϊού το ανάγκασε να κλείσει. Ο Carsten Fröhlich, επικεφαλής της Γερουσίας για αδικήματα ιδιοκτησίας στο LKA, δήλωσε ότι το γραφείο του ενημερώθηκε στις 5 Οκτωβρίου για τον βανδαλισμό από το Πρωσικό Πολιτιστικό Ίδρυμα – τον οργανισμό των κρατικών μουσείων του Βερολίνου που διαχειρίζεται το Νησί των Μουσείων.

” Η αρχική έρευνα για τη ζημία περιπλέχθηκε από το γεγονός ότι εμπλέκονταν αρκετά μουσεία και από το γεγονός ότι πάνω από 3.000 επισκέπτες είχαν επισκεφθεί το Νησί των Μουσείων, στις 3 Οκτωβρίου.”Μέχρι σήμερα, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε συνέβη πραγματικά η ζημιά “, πρόσθεσε. Επιπλέον, τα διαθέσιμα βίντεο παρακολούθησης δεν αποτυπώνουν το έγκλημα που διαπράττεται. Ο Fröhlich πρόσθεσε ότι ο δράστης που ψέκασε το άχρωμο υγρό στα αντικείμενα πιθανώς ενήργησε μόνος του.

Πηγή: DW