ΤΡΟΙΑ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Πριν ακόμα ανοίξει η μεγάλη έκθεση «Τροία: μύθος και πραγματικότητα”το Βρετανικό Μουσείο ενημερώνει, μέσω mails, το διεθνές κοινό του για τον κατάλογο της έκθεσης πού, ήδη, κυκλοφόρησε  και αυτό το διάστημα διατίθεται online από το Μουσείο με έκπτωση πέντε λιρών (αρχική τιμή £35).

Για περισσότερο από τρεις χιλιετίες, ο μύθος της Τροίας έχει συναρπάσει ακροατήρια πολύ πέρα από τον τόπο και την εποχή που έγινε ο Τρωικός πόλεμος, με τα παγκόσμια θέματα που έθεσε – της αγάπης και της απώλειας, της βίας και της καταστροφής, της απελπισίας και της ελπίδας.

Ο τόμος παρουσιάζει τους αφηγητές και τους κλασικούς καλλιτέχνες από τον Cranach και τον Rubens μέχρι τον Romare Bearden και Cy Twombly του 20ού αιώνα που εμπνεύστηκαν από τους μύθους και τους κύριους  χαρακτήρες της Τροίας – Ελένη, Οδυσσέα, Αινεία, Αχιλλέα, Έκτωρ – καθώς και τις ιστορίες του μήλου της Έριδος, την κρίση του Πάρι, τις δοκιμασίες του Οδυσσέα και τις περιπλανήσεις του Αινεία.  Σκιαγραφεί την αναζήτηση του 19ου αιώνα για τον εντοπισμό της τοποθεσίας της χαμένης πόλης της Τροίας, αξιολογεί τις ανασκαφές του Heinrich Schliemann και του Frank Calvert και καταγράφει τη δραματική επανακάλυψη της πόλης.

Η έκθεση επιχειρεί μια νέα πρόταση παρουσίασης για την συναρπαστική αυτή ιστορία που έχει μιλήσει σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δια μέσου των αιώνων και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα.

Χορηγός της έκθεσης η εταιρεία βρετανικού πετρελαίου ΒΡ