ΤΡΟΙΑ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ακολουθώντας τα βήματα των αρχαιολόγων και των τυχοδιωκτών που προσπάθησαν να αποδείξουν την ύπαρξη της αρχαίας Τροίας, η έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου  παρουσιάζει τις ανακαλύψεις του Ε. Σλήμαν (1822-1890) στην Τουρκία στη δεκαετία του 1870 και επιχειρεί να αφηγηθεί την ιστορία του Τρωικού Πολέμου. Τα ευρήματα των ανασκαφών του παθιασμένου Γερμανού ερασιτέχνη αρχαιολόγου  είναι γεγονός ότι στάθηκαν η αφορμή να αλλάξει για πάντα η αντίληψη αυτής της επικής ιστορίας της Τροίας. Από τον Δούρειο Ίππο  μέχρι το θεατρικό έργο “Τρωίλος και Χρυσίδα” του Σαίξπηρ και τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ, η Τροία και οι ήρωές της έχουν γοητεύσει και εμπνεύσει τους καλλιτέχνες για περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση της Tροίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο, όταν ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1870. Η αποκάλυψη ότι η Τροία ήταν ένα πραγματικό μέρος και ότι μπορεί να υπάρχει αλήθεια πίσω από το μύθο εξακολουθεί να αποτελεί πηγή γοητείας, συζήτησης αλλά και αμφισβήτησης. Ένας μεγάλος αριθμός από τα αρχικά ευρήματα του Σλήμαν, όπως τα κεραμικά και τα αργυρά αγγεία, τα χάλκινα όπλα και τα γλυπτά από πέτρα, βρίσκονται στην έκθεση κατόπιν δανείων των Μουσείων του Βερολίνου προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχεδόν 300 εξαιρετικά αντικείμενα παρουσιάζουν την ιστορία της Τροίας και την ευρύτερη επίδρασή της στο χώρο της Τέχνης: η ωραία Ελένη, η αχίλλειος πτέρνα, ο Δούρειος Ίππος που παραπέμπει στην εξαπάτηση είναι στο Βρετανικό Μουσείο με highlight το γλυπτό του Αχιλλέα θνήσκοντα, έργο του Φιλίππο Αλμπατσίνι (1734-1813). Ανάμεσά τους το έργο του Λούκας Κράναχ του Πρεσβύτερου (1472-1553) “Η κρίση του Πάρι” από τη συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και έργα καλλιτεχνών της εποχής μας όπως οι Άντονι Κάρο, Σι Τόμπλι, Ελεάνορ Άντιν με τη Dark Helen από τη φωτογραφική σειρά  Helen’s Odyssey(2007). Το εικαστικό μέρος πλαισιώνουν αφίσες της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής «Τροία» με τον Μπραντ Πιτ και αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα της Κρίστα Βολφ και της Μάργκαρετ Άτγουντ –όλα τεκμήρια που πιστοποιούν τη σύγχρονη αντιπαράθεση με τον αρχαίο μύθο.

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Guy Bell/Rex/Shutterstock

Video