“ΤΡΙΟ” ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μουσική δωματίου του Λ. Μπετόβεν σε δύο συνθετικά έργα του, γραμμένα για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, το πρώτο Τρίο και το περίφημο Τρίο «Του Αρχιδούκα» θα ερμηνεύσουν δύο δεξιοτέχνες της νέας γενιάς, η βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Matschke και ο τσελίστας Βenedikt Kloeckner [Μπένεντικτ Κλαίκνερ] καθώς και ο πιανίστας Uwe Matschke [Ούβε Μάτσκε], καταξιωμένος σολίστ και μουσικός παιδαγωγός.

Από το πρώτο Τρίο στο Τρίο «Του Αρχιδούκα»

Η πρώτη σύνθεση, το Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε ντο ελάσσονα, έργο 1 αρ. 3, αποτελεί μέρος μιας συλλογής με τρία κομμάτια για τον συγκεκριμένο συνδυασμό μουσικών οργάνων. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στα 1795 στην οικία του φιλόμουσου πρίγκιπα φον Λιχνόφσκυ στον οποίο και είναι αφιερωμένα. Ο Λιχνόφσκυ υπήρξε στενός φίλος και ένθερμος υποστηρικτής του τότε νεαρού Μπετόβεν, όταν ο τελευταίος διέμενε στη Βιέννη.

Το αριστουργηματικό Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 97, «Του Αρχιδούκα» που θα ακουστεί στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, είναι μια παρτιτούρα με μεγάλο εκφραστικό βάθος και συνθετικές καινοτομίες. Αφιερώθηκε από τον Μπετόβεν στον αληθινό του φίλο Ροδόλφο, Αρχιδούκα της Αυστρίας.

Η συναυλία ογανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν.

 

Μέγαρο Μουσικής

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

30 Ιανουαρίου, ώρα 8.30 μ.μ.

εισιτήρια www.megaron.gr