ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ’21

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μια συνολική εικόνα της τύχης του ηρωικού έπους και των πρωταγωνιστών του στο ευρωπαϊκό και ελληνικό θέατρο προ και μετά την Επανάσταση του 1821 και έως τις αρχές του 21ου αιώνα, επιχειρεί να δώσει η πολυσέλιδη νέα μελέτη του Βάλτερ Πούχνερ “Το 1821 και το θέατρο. Από τη μυθοποίηση στην απομυθοποίηση”(εκδ. Όταν).

Καρπός πολυετών ερευνών σε ευρωπαϊκές και ελληνικές βιβλιοθήκες και αρχεία, καθώς και σε αρκετές προεργασίες, το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη:

– εξιστοrεί την εμπλοκή του θεάτρου στην προπαρασκευαστική φάση του Αγώνα και τη συμμετοχή των ερασιτεχνών ηθοποιών των ελληνικών σκηνών στο Βουκουρέστι, το Ιάσιο και την Οδησσό ως μαχητών τής ελευθερίας στις πρώτες φάσεις του Αγώνα στη Μολδαβία·

– αναλύει παραδείγματα από την ευρωπαϊκή δραματουργία του Φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια του Αγώνα και έπειτα·

– περιγράφει την ελληνική δραματουργία με θέμα το ’21 από το πρώτο πατριωτικού δράμα(τον “Νικήρατο” της Ευανθίας Καΐρη το 1826, μέσω των ποιητικών τραγωδιών ενός Παν. Σούτσου και τη μαζική δραματογραφία των πανεπιστημιακών δραματικών αγώνων έως τις πρώτες προσπάθειες απομυθοποίησης των γεγονότων του Αγώνα στον 20ό αιώνα.

Οι αναλύσεις περιλαμβάνουν προδρομικές μορφές όπως τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Ρήγα Βελεστινλή και σημαίνουσες προσωπικότητες μετά τον Αγώνα (Καποδίστρια). Η μελέτη παρακολουθεί επίσης τη θεματογραφία του ’21 στις ηρωικές παραστάσεις του Καραγκιόζη αλλά και στις θεατρικές εκδηλώσεις στις σχολικές γιορτές της 25ης Μαρτίου.

Ανάμεσα στα ευρήματα της ιστορικής έρευνας είναι η κρυφή παράσταση του “Κωνσταντίνου Παλαιολόγου” του Ζαμπέλιου στην ίδια την Κωνσταντινούπολη τον χειμώνα του 1820/21. Τότε οι Τούρκοι ανακάλυψαν την παράσταση, ηθοποιοί και θεατές κατόρθωσαν να διαφύγουν, αλλά ο ιδιοκτήτης της αίθουσας, φαρμακοποιός από το Πέραν, αποκεφαλίστηκε μπροστά από το μαγαζί του.

Το βιβλίο του Πούχνερ, γράφει ο Διονύσης Μουσμούτης στον πρόλογό του, είναι «μείζων συμβολή στην ιστορία της Επανάστασης του 1821, η οποία συνεχώς ξαναγράφεται, εξελίσσεται, μετασχηματίζεται, εντάσσεται στα νέα δεδομένα της εποχής και προσαρμόζεται στα πολιτισμικά συμφραζόμενα ενός διαφορετικού πλέον κόσμου».

Aναλυτικά τα περιεχόμενα:

Προλεγόμενα (Διονύσης Ν. Μουσμούτης)
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: ΠΕΡΙ ΜΕΘΟΔΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΤΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ;
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ