ΤΕΙΧΟΣ – ΜΠΕΤΟΒΕΝ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η εβδομάδα των αναμνήσεων άρχισε ήδη στο Βερολίνο και το αποκορύφωμα του εβδομαδιαίου φεστιβάλ για την επέτειο των 30 χρόνων  από την πτώση στου Τείχους θα γίνει το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Εκεί, θα μιλήσει στο πλήθος ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγιερ και η Μαριάν Μπίρτλερ, πρώην ομοσπονδιακή επίτροπος των Αρχείων Στάζι. Αμέσως μετά σειρά έχει  η  5η Συμφωνία του Μπετόβεν που θα ερμηνεύσει η ορχήστρα Staatskapelle Berlin υπό τη διεύθυνση του Daniel Barenboim  Η νύχτα όμως δεν τελειώνει εδώ. Οι Dj θα δώουν το σύνθημα και η νύχτα θα συνεχιστεί στα 27 κλαμπ  του Βερολίνου, όπου  και το μεγάλο πάρτι της γιορτής.

Εν τω μεταξύ, η πόλη είναι ήδη μια ανοιχτή Πινακοθήκη, με τα επτά σημεία αναφοράς του πάλαι ποτέ Τείχους, που τη χώρισε στα δύο, σε πρώτη διάταξη. Τεράστιες φωτογραφικές συνθέσεις στα πανύψηλα κτίρια της Postamber Platz , της  Alexandrer Platz, στη  Bernauerstrasse τον ιστορικό αυτό δρόμο που τα πεζοδρόμια του  βρίσκονταν στη δυτική πλευρά και οι πλάτες των σπιτιών στην ανατολική, έγινε επίκεντρο της προσοχής  τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου, όταν μέρος του Τείχους άνοιξε και η πρώτη διέλευση σήμανε την πτώση.

Οι εκθέσεις αντικατοπτρίζουν τόσο τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών όσο και την ποικιλία των θεμάτων: από τα τοπικά γεγονότα στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πλαίσια, από τη μακρά ιστορία αντίστασης στις κομμουνιστικές δικτατορίες μέχρι το ρόλο των δυτικών Μέσων Ενημέρωσης για την πτώση του Τείχους, από τις πολλές και διαφορετικές ρωγμές και μετασχηματισμούς της δεκαετίας του 1990 στις προοπτικές των μεταναστών του παρόντος. Ενδεικτικά αναφέρονται : “Νέλσον  Μαντέλα”, η “Δεκαετία ΄90, Βερολίνο”,  “Μαρτυρίες πολιτικής δίωξης 1945-1989», «Χέλμουτ Νιούτον» κ.ά.

Εκτός από τις εκθέσεις, τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ περιλαμβάνει και μια σειρά από συναρπαστικά εργαστήρια, προβολές ταινιών, αναγνώσεις, συνομιλίες με σύγχρονους μάρτυρες και συζητήσεις με δημοσιογράφους, ιστορικούς και πολιτικούς, καθώς και περιηγήσεις στην ιστορία της πόλης – ένα πρόγραμμα για μια ιστορία που είναι τόσο ποικίλη και όπως ποικίλες είναι και οι φωνές που την αφηγούνται.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις :

WALKING THROUGH WALLS 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους

Video