ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2022-23

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 12/5/22

Επανέρχεται στο Εθνικό Θεατρο η Πειραματική Σκηνή, μετονομάζεται σε Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών και φιλοξενείται στη Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Την καλλιτεχνική διεύθυνση θα αναλάβουν τρεις σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς, οι οποίοι θα διαδεχθούν ο ένας τον άλλον.

Αυτή ήταν η σημαντική είδηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμεερα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος μιλώντας για τον προγραμματισμό της σεζόν 2022-2023.

Συγκεκριμένα, για τη θεατρική περίοδο 2022-23, θα αναλάβει ο Γιώργος Κουτλής, θα ακολουθήσει η Κατερίνα Γιαννοπούλου (2023-24) κι η Ελένη Ευθυμίου για το 2024-25. Και οι τρεις δημιουργοί καλούνται να συνεχίσουν από εκεί που άφησαν το νήμα ο Πρόδρομος Τσινικόρης και ο Ανέστης Αζάς. Σκοπός της Πειραματικής Σκηνής Νέων Δημιουργών είναι να επικεντρωθεί στην ελληνική γραφή και να γίνει ένας τόπος συνάντησης και ζύμωσης νέων ανήσυχων καλλιτεχνών παρουσιάζοντας παραστάσεις που θα αφορούν στο σήμερα κι όχι στο παρελθόν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοίνωσε ότι οι τρεις σκηνές του Εθνικού για τον χειμώνα του 2022-23 θα ασχοληθούν με το ακόλουθο ρεπερτόριο: Το Κτήριο Τσίλλερ-Κεντρική Σκηνή θα είναι αφιερωμένο στους κλασικούς συγγραφείς και θα παρουσιάσει τους “Βρυκόλακες” του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, τη “Σπασμένη στάμνα” του Χάινριχ Φον Κλάιστ, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση-Νίκου Χατζόπουλου και το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

  • Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» θα προσεγγίζει σύγχρονα, άπαιχτα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου: “Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ” του Ντμίτρι Ντανίλοβ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, “Ο άλλος” της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία Σοφία Πάσχου και το έργο “Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα” του Τόνυ Κούσνερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.
  • Στο Θέατρο Rex-Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» θα παιχτούν μουσικά έργα και μικτά θεάματα: “Τα φώτα της πόλης” του Τσάρλι Τσάπλιν σε μιούζικαλ, σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και στίχους Σταύρου Σταύρου και σε σκηνοθεσία- χορογραφία της Αμάλια Μπένετ. Επίσης, το “Μια νύχτα στην Επίδαυρο” σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.
  • Στο Θέατρο Rex-Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» θα στεγαστεί και φέτος το Μικρό Εθνικό με καλλιτεχνική υπεύθυνη τη Σοφία Βγενοπούλου. Η Παιδική Σκηνή θα παρουσιάσει το έργο “Η Χάιντι και τα βουνά”, του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη και η Εφηβική Σκηνή “Το ξύπνημα της άνοιξης” του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραούλη.

Για το φετινό καλοκαίρι το Εθνικό θέατρο κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τη «Μήδεια του Μποστ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη ο οποίος σκηνοθετεί για πρώτη φορά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.