TO “ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ” ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Είκοσι χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους  του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το “Σημείο Μηδέν” –  η κατεστραμένη από την επίθεση περιοχή ανακατασκευάστηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της. Οι Δίδυμοι Πύργοι των 110 ορόφων – έργο του αμερικανού αρχιτέκτονα Minoru Yamasaki, ολοκληρώθηκαν το 1973 και αποτελούσαν τα υψηλότερα κτίρια στον κόσμο.

«Θέλω οι άνθρωποι της Νέας Υόρκης να είναι παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα και τον υπόλοιπο κόσμο, ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να μας σταματήσει» – είχε πει τότε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι λίγο καιρό μετά την επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 2.996 ανθρώπους. Έτσι, μετά από εκτενείς συζητήσεις για το τί πρέπει να αντικαταστήσει τους Πύργους, επτά ομάδες αρχιτεκτονικών γραφείων κλήθηκαν να διαγωνιστούν για να σχεδιάσουν το masterplan της περιοχής.

Τα ανταγωνιστικά στούντιο αρχιτεκτονικής ήταν: Foster and Partners, Studio Daniel Libeskind, Peterson Littenberg, United Architects και SOM, μια ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες Peter Eisenman, Richard Meier, Charles Gwathmey και Steven Holl και μια ομάδα από τους Shigeru Ban , Frederic Schwartz, Ken Smith και Rafael Viñoly.

Το Studio Daniel Libeskind, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Daniel Libeskind, επιλέχθηκε να σχεδιάσει το χώρο το 2003 με το σχέδιο του Memory Foundation. Αυτό το σχέδιο παρουσίασε πέντε ουρανοξύστες τοποθετημένους σε ημικύκλιο γύρω από ένα μνημείο στη θέση των αρχικών πύργων.

Το γενικό σχέδιο του Libeskind άλλαξε σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενώ υπήρξαν εκκλήσεις για την ανοικοδόμηση των Δίδυμων Πύργων, συμπεριλαμβανομένου κι ενός σχεδίου που υποστήριζε ο Ντόναλντ Τραμπ που πρότεινε ένα σχεδόν πανομοιότυπο σχέδιο με τα αρχικά κτίρια του Yamasaki.

Το σχέδιο που τελικά εγκρίθηκε περιλάμβανε πέντε ουρανοξύστες σχεδιασμένους από τους νικητές των βραβείων αρχιτεκτονικής SOM και Pritzker Richard Rogers, Fumihiko Maki και Norman Foster, μαζί με ένα μνημείο, μουσείο και κέντρο τέχνης.

Πρώτο ολοκληρώθηκε το Εθνικό Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου το οποίο άνοιξε δέκα χρόνια μετά την επίθεση του 2011. Νικητής του διεθνούς διαγωνισμού σχεδίασης ήταν οι Michael Arad και Peter Walker. Το μνημείο των  αποτελείται από δύο εσοχές πισίνας που σηματοδοτούν τη θέση των πεσμένων Δίδυμων Πύργων. Κάτω από το μνημείο, υπάρχει υπόγειο μουσείο σχεδιασμένο από το αμερικανικό στούντιο Davis Brody Bond και περιέχει 40.000 εικόνες και 14.000 αντικείμενα από την επίθεση. Το μουσείο εισέρχεται μέσα από ένα περίπτερο σε στιλ αποδόμησης σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό στούντιο Snøhetta.

Μετά το άνοιγμα του μνημείου οι γύρω ουρανοξύστες προχώρησαν στην ανέγερση με το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 4 του Fumihiko Maki  ύψους 978 ποδιών (ύψους 298 μέτρων) να ολοκληρώνεται το 2013. Ακολούθησε το 2014 η ολοκλήρωση του One World Trade Center. Σχεδιασμένο από το αμερικανικό στούντιο SOM, το κτίριο αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της αναδιαμόρφωσης. Επίσημα είναι το ψηλότερο κτίριο στο δυτικό ημισφαίριο ύψους 541 μέτρων. Αυτή τη στιγμή είναι το έκτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Ο ουρανοξύστης 80 ορόφων 3 World Trade Center που σχεδιάστηκε από τον Rogers Stirk Harbour + Partners ολοκληρώθηκε το 2018. Δύο ακόμη ουρανοξύστες προγραμματίζονται για τον χώρο. Το ψηλότερο από αυτά είναι το 2 World Trade Center, το οποίο θα υψωθεί στα 1.323 πόδια (403 μέτρα). Αρχικά σχεδιάστηκε από τους Foster + Partners,  αντικαταστάθηκε όμως στη συνέχεια από το δανέζικο στούντιο BIG, το οποίο πρότεινε ένα σχέδιο που μοιάζει με πολλά στοιβασμένα κουτιά. Το σχέδιο της BIG καταργήθηκε αργότερα και οι Foster + Partners επεξεργάζονται τώρα το αρχικό σχέδιο για το χώρο.

Το έργο αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 με τον ουρανοξύστη 5 World Trade Center ύψους 270 μέτρων, σε σχέδιο του αμερικανικού στούντιο Kohn Pedersen Fox.

Παράλληλα με αυτούς τους ουρανοξύστες, πολλές άλλες κατασκευές χτίζονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κόμβου Μεταφοράς του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σχεδιασμένο από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava, που άνοιξε το 2016. Ο Calatrava κατασκευάζει επίσης το νέο κτίριο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οποία καταστράφηκε κατά την κατάρρευση των δίδυμων πύργων. Οι εργασίες για την οικοδόμηση της εκκλησίας ξεκίνησαν το 2014, αλλά σταμάτησαν το 2017, επειδή η Αρχιεπισκοπή δεν κατέβαλε τα τέλη κατασκευής. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά το 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά.

Το τελευταίο κτίριο που πρόκειται να χτιστεί στον χώρο είναι το Κέντρο Καλλιτεχνικών Τεχνών Ronald O Perelman, σχεδιασμένο από τους Rex και Davis Brody Bond, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2023.

 

  • Με πληροφορίες από  το επετειακό αφιέρωμα  του  Dezeen στα 2ο χρόνια από την επίθεση στους δίδυμους πύργους.