Το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ RONG ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το πολιτιστικό κέντρο Rong, στο νησί Ορμούζ του Περσικού κόλπου, είναι υποψήφιο για τα βραβεία Dezeen 2019 στην κατηγορία πολιτιστικών κτιρίων. Αποτελείται από μια σειρά σκαλοπάτια  80 τετραγωνικών μέτρων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως πλατφόρμα για εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνται πάνω σ΄αυτά ή για καθίσματα θεατών.”Πρόκειται για ένα δημόσιο χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με τη γεωμορφολογία του νησιού, τον οποίο μπορούν να τον περπατήσουν οι άνθρωποι», αναφέρει το αρχιτεκτονικό γραφείο ZAV με έδρα την Τεχεράνη, το οποίο ανέλαβε τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου.

Κύριο χαρακτηριστικό του κέντρου τα μεγάλα σκαλοπάτια που συνδέουν δύο θολωτές κατασκευές. Η μία χρησιμοποιείται για καφέ, ενώ η άλλη για τουριστικό πληροφοριακό κέντρο που παρέχει και ενοικιάσεις ποδηλάτων. Ακριβώς κάτω από τα σκαλοπάτια υπάρχουν χώροι για την κουζίνα του καφέ, αποθήκες κι ένας χώρος συλλογής ανακύκλωσης. Για την κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικές φόρμες που περιβλήθηκαν από σάκκους με χώμα και οι οποίοι καλύφθηκαν από τσιμέντο χρωματισμένο με το διάσημο κόκκινο χώμα του εδάφους της νήσου Ορμούζ.

Η μορφή του πολιτιστικού κέντρου με τους θόλους σχεδιάστηκε για να μιμείται την τοπογραφία του περιβάλλοντός, ενώ η επικάλυψη με τσιμέντο της κατασκευής έχει επιλεγεί για να συνδυάσει αυτούς τους καμπυλωτούς θόλους με τα επίπεδα σκαλοπάτια, που εμφανίζονται σαν δύο βουνά στην ακτογραμμή.«Πρόκειται για μια βιώσιμη και ανακυκλώσιμη, γρήγορη και εύκολη κατασκευή που μπορεί να αναπαραχθεί ξανά και ξανά”, αναφέρουν οι αρχιτέκτονες του ZAV. Οι κατασκευαστές επιδίωξαν τη συνεργασία με τον πληθυσμό στη λήψη των αποφάσεων και οργάνωσαν εργαστήρια με τους ντόπιους για να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες του σχεδιασμού, οι οποίες περιλάμβαναν περιβαλλοντική συμβατότητα, αυτάρκεια και απλή εφαρμογή.