ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LIFE ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (1936-1973)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Η πρώτη συνολική εξέταση της πρωτοποριακής και σημαντικής συμβολής του περιοδικού Life στην ιστορία της φωτογραφίας παρουσιάζεται στο Μουσείο Τέχνης του πανεπιστημίου Πρίνστον. Η έκθεση άνοιξε στις 22 Φεβρουαρίου και επρόκειτο νά λήξει στις 21 Ιουνίου. Τώρα, παραμένει κλειστή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, μπορούμε ωστόσο να την δούμε ψηφιακά και να την προσεγγίσουμε μέσα από τις φωτογραφίες, τους δημιουργούς τους και τα κείμενα εποχής. Ιδιαίτερα, μέσα από το βιβλίο που τη συνοδεύει με τίτλο Life magazine and the power of Photography (Yale Book with Princeton Art Museum).

Από τη Μεγάλη Ύφεση μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ, η συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφιών που τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκε στις σελίδες εικονογραφημένων περιοδικών. Προσφέροντας μια σε βάθος ματιά στη φωτογραφία που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Life καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομαδιαίας λειτουργίας του ,από το 1936 έως το 1972, ο τόμος αυτός εξετάζει πώς η χρήση των εικόνων του περιοδικού διαμόρφωσε εκ θεμελίων τη σύγχρονη ιδέα της φωτογραφίας και καλλιέργησε το μύθο του κράτους των ΗΠΑ.

Ο εκδότης Henry Luce που είχε, ήδη, κυκλοφορήσει το περιοδικό Time το 1923 και το Fortune το 1930, έδωσε μεγάλη σημασία στις εικόνες και στις λέξεις, συμπυκνώνοντας το κείμενο σε λεζάντες για σελίδες φωτογραφιών.

Το πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού αφορούσε την κατασκευή του φράγματος Fort Peck στη Μοντάνα. Η φωτογραφία είναι λήψη της Margaret Bourke-White και δείχνει τη μνημειακή δομή, η οποία φαίνεται να εκπέμπει μια αίσθηση της φιλοδοξίας του New Deal του Franklin D Roosevelt, που κυριαρχεί πάνω από δύο μηχανικούς. Ο Sharon Corwin, επικεφαλής επιμελητής στο Colby College Museum of Art, γράφει στο βιβλίο Life: «Η φωτογραφία υπογραμμίζει τις εντάσεις μεταξύ των υποσχέσεων του βιομηχανικού μοντερνισμού και του διφορούμενου καθεστώτος του Αμερικανού εργάτη».

Το έργο των φωτογράφων, γνωστών και μη – συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των Margaret Bourke-White, Larry Burrows, Henri Cartier-Bresson, Frank Dandridge, Alfred Eisenstaedt, Fritz Goro, Gordon Parks και W. Eugene Smith – διερευνάται από 25 μελετητές από το δημιουργικό πεδίο και την ιστορία της τέχνης έως τις αμερικανικές κοινωνικές μελέτες, για τη χρήση των φωτογραφιών  που δημοσιεύθηκαν και εντάχθηκαν έτσι στην καθημερινότητα της μεσαίας τάξης των λευκών, προωθώντας συχνά τον πολιτιστικό διάλογο σχετικά με τον πόλεμο, τη φυλή, την τεχνολογία, την τέχνη και την εθνική ταυτότητα.

Με βάση την ελεύθερη πρόσβαση στα φωτογραφικά αρχεία και στα έντυπα τεύχη του περιοδικού Life, καθώς και στα αρχεία φωτογράφων, αυτός ο γενναιόδωρα εικονογραφημένος τόμος παρουσιάζει και μη δημοσιευμένο υλικό, όπως αρχεία με εκτενείς λεζάντες φωτογραφιών, χαρτί εκτύπωσης και χειρόγραφα κείμενα που φωτίζουν τη διαδικασία εκτύπωσης της εικόνας του τώρα μ΄εκείνην του τότε.

Η Katherine A. Bussard και ο Kristen Gresh είναι επιμελητές φωτογραφίας  στο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Πρίνστον και στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, αντίστοιχα.

 

Princeton University Art Museum
(February 22–June 21, 2020)

Museum of Fine Arts, Boston
(August 19–December 13, 2020)

 

Video