ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΕ ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 28/4/22

Μια κωμωδία ζόμπι με τον αρχικό τίτλο “Z” (Comme Z) που επρόκειτο ν΄ανοίξει το Φεστιβάλ των Καννών, στις 17 Μαΐου 2022, μετονομάστηκε σε “Coupé”. Κι αυτό επειδή προηγήθηκε δημόσια κριτική από το Ουκρανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο – επίσημο κρατικό φορέα για τη διάδοση του ουκρανικού πολιτισμού.

Τώρα το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών και ο σκηνοθέτης Hazanavicius έχουν συμμορφωθεί ως προς τις ουκρανικές υποδείξεις και επισημαίνουν:  «Δεδομένου ότι το γράμμα Ζ έχει αποκτήσει πολεμική σημασία με τον επιθετικό πόλεμο της ρωσικής κυβέρνησης εναντίον της Ουκρανίας, δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια ασάφεια». Ο Hazanavicius σχολίασε επίσης την αλλαγή στον τίτλο της ταινίας του “Z (Comme Z)” (Eng.: “Z like Z”), η οποία προοριζόταν ως φόρος τιμής στο είδος των ζόμπι. «Ο τίτλος μπορεί να ήταν αστείος όταν τελείωνα την ταινία πριν από μερικούς μήνες, αλλά σήμερα δεν είναι καθόλου και δεν το αντέχω».

Η ανακοίνωση έρχεται μέρες αφότου το Ουκρανικό Ινστιτούτο έστειλε επιστολή στους αξιωματούχους  των Καννών και στο σκηνοθέτη, καλώντας τους να μετονομάσουν την ταινία έναρξης ως «μια χειρονομία ενάντια στη βαρβαρότητα, τη βία και τον τρόμο του ρωσικού στρατού», σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Variety. Η Natalie Movshovych, επικεφαλής του κινηματογράφου στο Ουκρανικό Ινστιτούτο, είπε στο δημοσίευμα ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία χρησιμοποιούσαν τον τίτλο της ταινίας προς όφελός τους, προβάλλοντας ιστορίες που περιέγραψε ως “Βλέπεις; Μας υποστηρίζουν επίσης”.