ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 17/4/22

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι μία σύγχρονη σύνθεση κτισμάτων στην περιοχή της Χαλέπας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. το νέο μουσείο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους που αναδεικνύουν περί τις 3.500 αντικείμενα αρχαίου πολιτισμού της Κρήτης από τα οποία τα 1000 εκτίθενται για πρώτη φορά.

Πρόκειται για ευρήματα ανασκαφών της μινωικής και της ρωμαϊκής εποχής απ΄ όλη την περιοχή: γλυπτά, ανάγλυφα, επιγραφές, αγγεία, κοσμήματα και νομίσματα, σαρκοφάγοι ανάμεσά τους και μωσαϊκά δάπεδα, όπως αυτό που απεικονίζει σκηνή με τον Διόνυσο και την Αριάδνη, αρχαιότητες από τις πόλεις της Κυδωνίας, της Υδραμίας, της Πολυρρήνιας, της Κισσάμου, της Λισσού, της Γαύδου κά, συνθέτουν την πλούσια αρχαιολογική συλλογή του νομού Χανίων που αρχικά φιλοξενήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1962 μέχρι το 2020, στο περίτεχνο κτίριο του μοναστηριού του Αγίου Φραγκίσκου, στο κέντρο της πόλης (vα σημειωθεί, ότι το μουσείο είχε ιδρυθεί από 1899).

Στο νέο κτίριο η έκθεση διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, τον πόλεμο, τα ταφικά έθιμα αλλά και την καθημερινή ζωή των κατοίκων: τα σπίτια με τα αντικείμενα που βρίσκονταν μέσα σε αυτά, όπως τα σκεύη, ακόμη όμως και τα είδη που σχετίζονταν με τις ασχολίες των γυναικών ή τον καλλωπισμό τους. Η Προϊστορική και η Ιστορική εποχή αναπτύσσονται σε ισάριθμες ενότητες. Εργαλεία και άλλα κατάλοιπα, όπως αγγεία, οστά κλπ μαρτυρούν την παρουσία ανθρώπων στην Κρήτη, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη Γαύδο της παλαιολιθικής εποχής. Πληροφορίες για την έναρξη της μινωικής εποχής παρέχουν τα ευρήματα ανασκαφών σε διάφορα σπήλαια, στους πρώτους οργανωμένους οικισμούς της προανακτορικής εποχής, μεταξύ των οποίων και στο λόφο Καστέλι: ένα κυκλαδικό ειδώλιο από την Επισκοπή Κισσάμου μαρτυρεί την ανάπτυξη των σχέσεων με τις Κυκλάδες, ενώ μία σφραγίδα αποκαλούμενη «του Ηγεμόνα», που χρονολογείται στα 1450 π.Χ. και αναπαριστά το τοπίο του λόφου. Tα ευρήματα από την Κυδωνία μαρτυρούν το πέρασμα από την μινωική κυριαρχία στην μυκηναϊκή, που κυριαρχεί στο νησί μετά την καταστροφή των μινωικών ανακτόρων της Κνωσού.

Η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται από 1062 κομμάτια. Μία επιλογή αντικειμένων της συλλογής, περί τα 400, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1992, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ένα μέρος αυτών εκτέθηκαν και στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου στα Χανιά. Πρόκειται για αγγεία, ειδώλια, σφραγίδες, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα και σκεύη, φτιαγμένα από πηλό, μέταλλο _και χρυσό_ λίθους, γυαλί κλπ, από την 4η π.Χ. χιλιετία ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Η συλλογή έχει δωριθεί στο Δημόσιο από το 2000 ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε και η πρώτη παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

Το κτήριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός των αποθηκών χρηματοδοτήθηκε με 3.300.00 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης.