ΤΟ ΜΠΟΛΣΟΪ ΕΚΟΨΕ “ΝΟΥΡΕΓΙΕΦ” ΚΑΙ “ΔΟΝ ΠΑΣΚΟΥΑΛΕ”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 3/5/22

Σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Telegram το βράδυ της Δευτέρας, το Θέατρο Μπολσόι ανακοίνωσε ότι το μπαλέτο «Νουρέγιεφ» σε σκηνοθεσία του Κίριλ Σερεμπρένικοφ και η όπερα «Δον Πασκουάλε» από τον Τιμοφέι Κουλιάμπιν, θα αντικατασταθούν από άλλες έξι παραστάσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Μαίου, χωρίς να αναφέρει στους λόγους.

Το μπαλέτο του με τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ, έναν εκ των κορυφαίων του 20ου αιώνα χορευτή στο κλασικό μπαλέτο που είχε φύγει από την ΕΣΣΔ για την Ευρώπη, σημείωσε θριαμβευτική επιτυχία στο Μπολσόι από τα τέλη του 2017 παρά τις αναφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό του ήρωα  και τον συντηρητισμό των αρχών.

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ ζει πλέον στο Βερολίνο, από τα τέλη Απριλίου. Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι έφυγε από τη Ρωσία για «ζήτημα συνείδησης» ασκώντας δριμεία κριτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Γνωστός για τα τολμηρά έργα του, την υποστήριξή του στην ΛΟΑΤ κοινότητα, ο καλλιτέχνης καταδικάστηκε το 2020 για υπεξαίρεση σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, με απαγόρευση εξόδου από τη Ρωσία.

Ο “Νουρέγιεφ”αντικαταστάθηκε από τον ιστορικό «Σπάρτακο» που ανέβηκε τις αρχές Απριλίου για να υποστηρίξει τη «ρωσική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως την αποκαλεί η Μόσχα, με όλα τα έσοδα από την παράσταση να δωρίζονται στις οικογένειες των ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τιμοφέι Κουλιάμπιν, ένας καινοτόμος νέος σκηνοθέτης που εργάζεται στο Νοβοσιμπίρσκ, έφυγε επίσης από τη Ρωσία για την Ευρώπη και έχει κάνει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές αναρτήσεις επικριτικές για τον πόλεμο.

Στον απόηχο της έναρξης του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί κορυφαίοι χορευτές του Μπολσόι αποχώρησαν. Ανάμεσά τους η χορεύτρια Όλγα Σμιρνόβα και ο Τουγκάν Σοχίεφ, μουσικός διευθυντής των Μπολσόι που παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του καθώς και από στο θέατρο Capitole στην Τουλούζ, λέγοντας ότι δεχόταν πιέσεις να πάρει θέση στα γεγονότα.

Επίσης το New York Met έθεσε τέλος στις συμπαραγωγές και την πολυαναμενόμενη ετήσια περιοδεία των Μπαλέτων Μποσλόι στο εξωτερικό.