ΤΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ !!!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Με αφορμή την αναφορά σε πρόσφατo δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ  ότι « το Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης αντιστοιχεί στο Μουσείο του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι», σχολιάζουμε:

Άκου Λίνα: να προσέχετε όταν αναφέρεστε στο Λούβρο και το Άμπου Νάμπι. Ενημερωθείτε πρώτα και μετά κάντε τις ταυτίσεις. Άλλωστε, δημοσιογράφους συνεργάτες έχετε εντός και εκτός του κτιρίου της Μπουμπουλίνας για να σας πληροφορήσουν τί είναι τί.

‘Εχουμε και λέμε λοιπόν:  Η συμφωνία για την δημιουργία του «Λούβρου του Άμπου Ντάμπι» μεταξύ Γαλλίας – Ηνωμένων Αραβικων Εμιράτων έγινε το 2007. Υπεγράφη μια συμφωνία 663 εκατομμυρίων ευρώ ( ουσιαστικά 1 δισ. μαζί με την «ενοικίαση» του ονόματος). Το ακριβοπληρωμένο brand παίζει σημαντικό διπλωματικό και πολιτισμικό ρόλο, λειτουργώντας σαν σύνδεσμος Ανατολής και Δύσης. Το όνομα του είναι μισθωμένο μέχρι το 2037. Το Λούβρο Αμπού Ντάμπι έχει νοικιάσει 300 έργα τέχνης από το Λούβρο (και, μεταξύ άλλων, έργα από το Musée d’Orsay, το Κέντρο Georges Pompidou και τις Βερσαλίες) και έχει καταβάλει 750 εκατομμύρια δολάρια για να προσλάβει γαλλικό προσωπικό να επιβλέπει τα δανεισμένα έργα, σύμφωνα με την Washington Post. Καμία γαλλική ομογένεια δεν πρωτοστάτησε στη δημιουργία του και κανένα Λούβρο δεν δάνεισε έργα για 50 χρόνια για να διαδώσει το γαλλικό πολιτισμό διότι απλούστατα η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει έργα που εκτείνονται σε χιλιάδες χρόνια και προέρχονται από όλο τον κόσμο. Στα οκτώ του τμήματα υπάρχει Ζωγραφική, Αιγυπτιακή αρχαιότητα, Ελληνική, ετρουσκική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, Εγγύς Ανατολή, Γλυπτική, Ισλαμική τέχνη, γραφικές τέχνες και διακόσμηση.

Τα έργα αυτά προέρχονται απ’ όσα μάζεψε ο Ναπολέων στις εκστρατείες του κι απ’ όσα είδαν τα μάτια των Γάλλων κατά καιρούς και δεν άφησαν τα χέρια τους. Βλέπε Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης κλπ.

Δεν έχει καμία σχέση η μπαλωματού με τους πραματευτάδες.

 

Με πληροφορίες από το ΑΡ