ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΕ ΒΑΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ WWII

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Στο Μπορντώ της Γαλλίας, μια  βάση υποβρυχίων που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποκτά καινούργια ζωή ως σύγχρονο κέντρο τέχνης χάρη στις Culturespaces. Η τεράστια δεξαμενή χρησιμοποιήθηκε τα χρόνια του πολέμου για να φιλοξενήσει το γερμανικό και ιταλικό υποβρύχιο στόλο. Τώρα, θα μετονομαστεί σε Bassins de Lumières και θα πάρει τη θέση του ως το μεγαλύτερο κέντρο ψηφιακής τέχνης στον κόσμο.

Ο τεράστιος  χώρος, ο οποίος εκτείνεται σε πάνω από 13.000 τετραγωνικά μέτρα, θα γεμίσει με μαγευτικές ψηφιακές εκθέσεις αφιερωμένες στους μεγάλους δασκάλους της ιστορίας της τέχνης, καθώς και στους σύγχρονους δημιουργούς. Το Culturespaces θεωρείται ειδικό σε αυτό το είδος μετασχηματισμού μετά την εγκατάσταση του Atelier des Lumières σε ένα πρώην χυτήριο σιδήρου, στο Παρίσι. Ωστόσο, αυτή τη φορά, το έργο ήταν πολύ πιο δύσκολο, μια ολόκληρη βάση υποβρυχίων. Όταν η Bassins de Lumières θα ανοίξει στο κοινό τον Απρίλιο του 2020, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν διαφορετικές εκθέσεις στις διάφορες δεξαμενές ελλιμενισμού των υποβρυχίων. Οι κύριες εγκαταστάσεις εκτείνονται γύρω από τέσσερις μεγάλες δεξαμενές μερικώς γεμάτες με νερό. Οι επισκέπτες περπατώντας στους ανυψωμένους διάδρομους θα απολαμβάνουν τις εικόνες των έργων οι οποίες θα αντικατοπτρίζονται κατά μήκος των ήρεμων υδάτων. Μία μεγάλης διάρκειας έκθεση θα απεικονίζει το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη στην ιστορία της τέχνης, ενώ μια μικρής διάρκειας έκθεση θα αφιερώνεται στους πιο σύγχρονους καλλιτέχνες, και τις εργασίες για την προετοιμασία του χώρου για τη νέα λειτουργίας του.

Για την εναρκτήρια μεγάλη έκθεση, η Culturespaces επέλεξε τον ζωγράφο Γκούσταβ Κλιμτ (Gustav Klimt) O Kλιμτ, από τους σημαντικότερους εκφραστές του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης, θα εξερευνηθεί μέσα από τα χρώματα, τα τοπία και τα πορτρέτα που καθορίζουν το έργο του. Γεμάτες με λαμπερό χρυσό, οι εντυπωσιακές εικόνες  θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να δουν προσεκτικά τα αριστουργήματα του Kλιμτ, όπως το Φιλί (The Kiss). Για τους λάτρεις της σύγχρονης τέχνης ο Paul Klee θα παρουσιαστεί στην πρώτη μικρής διάρκειας έκθεση. Η ισχυρή σχέση του Klee με την εικαστική τέχνη και τη μουσική αποτελούν τη βάση αυτής της εμπειρίας.

Επιπλέον, η Bassins de Lumières θα διαθέτει ένα χώρο, τον Le Cube ο οποίος είναι αφιερωμένος στη σύγχρονη ψηφιακή τέχνη. Το στούντιο ψηφιακής δημιουργίας Ouchhh ανοίγει το χώρο με Ocean Data, μια εγκατάσταση που χρησιμοποιεί  Artificial Intelligence ( τεχνητή νοημοσύνη) για να δημιουργήσει μοναδικές εικόνες. “Το Ocean Data αποτελείται από εκατομμύρια δεδομένα που συλλέγονται στη θάλασσα για να δημιουργηθεί ένα μοναδικό ψηφιακό έργο στο οποίο αναπαράγονται μορφές, φως και κίνηση μέσα από έναν αλγόριθμο”, γράφει το Culturespaces. “Οι επισκέπτες θα βρεθούν στην καρδιά του ωκεανού και θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι μέσα από διαφορετικά υλικά, χρώματα και ανάγλυφα. Το έργο συνδυάζει την τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία για να δημιουργήσει μια στοχαστική εμπειρία ».

Το Bassins de Lumières πρόκειται να ανοίξει στις 17 Απριλίου 2020. Το κέντρο ψηφιακής τέχνης θα είναι ανοιχτό, καθημερινά, εκτός από τις ημέρες οργάνωσης της εκάστοτε έκθεσης.