ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ “ΑΦΕΝΤΗΣ” ΚΑΙ Η “ΕΘΝΙΚΗ” ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 20/10/21

Πόσα χρόνια πίσω θα μας στέλνουν κάθε χρόνο οι κρατικοί φορείς με την επαρχιώτικη νοοοτροπία που διαιωνίζουν να παρίστανται αυτοπροσώπως σε διεθνείς διοργανώσεις και να ομιλούν συνεχώς οι ίδιοι, πάντα στην ελληνική και μόνο γλώσσα; Από τα προγράμματα που διαβάζουμε μόνο ο παπάς της ενορίας λείπει για να ευλογήσει τη δράση…

Η φετεινή ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη 72 Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανφούρτης (20-24 Oκτωβρίου) με τιμώμενη χώρα τον Καναδά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχιζόμενης κρατικοποίησης που με τόσο σεβασμό τηρείται σε ΟΛΟΥΣ τους χώρους του Πολιτισμού από τους φιλελεύθερους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού και τους διορισμένους στις κρατικές θέσεις συνεργάτες τους.

Διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση:

« Το ελληνικό βιβλίο θα δώσει το «παρών» με το Ελληνικό Περίπτερο (Hall 4.1 / Stand G83) στο οποίο συμμετέχουν με δικό τους χώρο 14 έλληνες εκδότες: Άγρα, Βακχικόν, Ευρασία, Καπόν, Καστανιώτη, Κέδρος, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Νεφέλη-Volatilium, University Studio Press, Thinking Book-in-browser, Romiosini.»

«…Στο Ελληνικό Περίπτερο (σσ. δηλαδή το κρατικό, στο οποίο στέλνουν αντίτυπα εκδοσεών τους άλλοι εκδότες χωρίς περίπτερα) θα έχουν μια θέση στα ράφια “περισσότερες από 800 εκδόσεις που επέλεξαν 60 εκδότες να φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες του Περιπτέρου, καλύπτοντας μια ευρεία εκπροσώπηση θεματικών κατηγοριών. Εκεί, τα ράφια και στους πάγκους υπάρχουν εφέτος «και οι εκδόσεις τέχνης και πολιτισμού 21 πολιτιστικών φορέων και μουσείων.»(Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ΜOMus, κά)

“Την εθνική αποστολή (η υπογράμμιση δική μας) διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Διεύθυνση Γραμμάτων με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη.»

Εκτός από τους πάγκους με τα βιβλία θα υπάρξουν τέσσερις όλες κι όλες εκδηλώσεις με οργανωτή το κράτος (ΥΠΠΟΑ και ΕΙΠ) και σε συνεργασία με τον σταθερό πλέον συνεργάτη του, το Ίδρυμα Ωνάση και δύο ακόμα φορείς (Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) – Κ Edition Romiosini και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών (IFLA). Οι εκδηλώσεις αυτές θα επιχειρήσουν –λένε- την προώθηση:

– του ελληνικού βιβλίου τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς το κοινό»  και του νέου μεταφραστικού προγράμματος GreekLit για την επανατοποθέτηση του ελληνικού βιβλίου στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στα μέλη του Ευρωπαϊκού δικτύου ENLIT – European Network for Literary Translation.

ΟΛΕΣ, μα όλες «…οι εκδηλώσεις της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία και συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκου Α. Κούκη, της διευθύντριας Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ Σίσσυς Παπαθανασίου και με την υποστήριξη της προξένου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη Ιωάννας Κριεμπάρδη.»

Οι εκδηλώσεις

  • Τετάρτη 20/1/-2021 / ώρα 16:00 – 16.25 (Frankfurt studio /live streaming)

«Βιβλίο, Βιβλιοθήκες και Πολιτιστικά Ιδρύματα: Μια σχέση με δυναμική στην μετά COVID εποχή»

Ομιλητές: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Τόνια Αράχωβα, εκλεγμένη Πρόεδρος IFLA, Πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδας, Perry Moree, ταμίας ΔΣ IFLA, CEO Βιβλιοθήκης Zeeland, Ολλανδία. [Η εκδήλωση θα προβληθεί ζωντανά στο ψηφιακό κανάλι της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης].

  • Πέμπτη 21/10/2021/ ώρα 16.00-18.00 / Café Laumer (Bockenheimer Landstraße 67, Frankfurt)

Συγγραφείς και Βραβεία: παρουσίαση της Ανθολογίας Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων. Μια συζήτηση για τη λογοτεχνία, τα βραβεία, τους συγγραφείς με αφορμή την έκδοση της Ανθολογίας Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (διήγημα-νουβέλα) στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI.

Ομιλητές: Σίσσυ Παπαθανασίου, Διευθύντρια Γραμμάτων ΥΠΠΟΑ. Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας, Ανδρέας Μήτσου, συγγραφέας.  Συντονίζει: Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πανεπιστημιακός Χαιρετισμοί: Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιωάννα Κριεμπάρδη, Πρόξενος της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη, Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

  • Σάββατο 23/10/2021 / ώρα 11.00-12.30 / ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ HALL 4.1 / STAND G83

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας»

Διαδραστική παρουσίαση από τη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση της επετειακής έκδοσης του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα ταξίδι με τα σύμβολα και τους μύθους της Χάρτας του Ρήγα, του χάρτη-σταθμού του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

  • Σάββατο 23/10/2021 / ώρα 19.00-20.30 / (Weltenleser Bookshop, Oeder Weg 40, 60318, Frankfurt)

Παρουσίαση τριών νέων εκδόσεων για τον Καβάφη στη γερμανική γλώσσα από τις εκδόσεις ROMIOSINI. Μια ανθολογία ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη, μια «Ανοιχτή επιστολή του Joachim Sartorius προς τον Καβάφη» και η μυθιστορηματική βιογραφία του ποιητή «Τι μένει από τη νύχτα» της Έρσης Σωτηροπούλου συνθέτουν την τριλογία “Das Kavafis Projekt”.

Ομιλητές: Έρση Σωτηροπούλου, συγγραφέας του βιβλίου «Τι μένει από τη νύχτα» (εκδ. Πατάκης 2015), Κώστας Κοσμάς, επιμελητής εκδόσεων Romiosini. Χαιρετισμό απευθύνει ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Α. Κούκης

  • Κυριακή 24/10/2021 / ώρα 11.00 – 13.00 / Ελληνικό Περίπτερο HALL 4.1 / STAND G83

Ανοιχτή συνάντηση συνεργασίας με εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ