ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ: Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  23/8/21

H Nέα Εθνική Πινακοθήκη (Neue Nationalgalerie) στο Βερολίνο, άνοιξε χτες (22/8/21) με την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής της, τη μεγάλη έκθεση του δασκάλου της κινητικής τέχνης Αλεξάντερ Κάλντερ και την ατομική έκθεση – μια κινηματογραφική εγκατάσταση – της Rosa Barba.

Μετά από έξι χρόνια ανακαίνισης η η νεοανασυσταθείσα πινακοθήκη αποτελεί ένα αληθινό πράγματι κόσμημα για το Βερολίνο. Το κτίριο από χάλυβα και γυαλί, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε (1886 -1969) που εγκαινιάστηκε το 1965 στο Δυτικό τότε Βερολίνο, θεωρείται, σήμερα, μετά την ανακαίνιση από το λονδρέζικο γραφείο Chipperfield Architects, το ωραιότερο κτίριο μουσείων της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε έφτιαξε το αρχικό σχέδιο με την περίφημη, παγκοσμίως γνωστή πλέον, γυάλινη αίθουσα της Νέας Εθνικής Πινακοθήκης, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 για χρησιμοποιηθεί ως έδρα του Bacardi στο Σαντιάγο της Κούβας. Όμως η συνάντηση του μοντερνισμού με το κοκτέιλ ρούμι ματαιώθηκε από την κουβανική επανάσταση. Όταν ο αρχιτέκτονας πήρε εντολή να δώσει στο Δυτικό Βερολίνο ένα νέο σπίτι για την τέχνη, χρησιμοποίησε τα υπάρχοντα σχέδια, αντικατέστησε την πέτρα που είχε σχεδιάσει για το κλίμα της Καραϊβικής με χάλυβα και έδωσε στη φρεσκοκομμένη στα δύο πόλη ένα χτισμένο μανιφέστο διαφάνειας.

Η Νέα Πινακοθήκη έκλεισε στα τέλη του 2014. Το κτίριο λίγο -πολύ αποσυναρμολογήθηκε και επανασυναρμολογήθηκε, το σκυρόδεμα ανακαινίστηκε, ο χάλυβας αντικαταστάθηκε όπου ήταν απαραίτητο. Η επιφάνεια και το κέλυφος διατηρήθηκαν, όλα, όμως, τα ενδιάμεσα – γύψος, επίστρωση, μόνωση, τεχνολογία – είναι νέα. Πρόκειται για ένα έργο χειρουργικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τον Τσίπερφιλντ ο οποίος δηλώνει σχετικά με την επέμβαση: “Ελπίζουμε να έχουμε αφήσει τον ασθενή άθικτο – μόνο σε πολύ καλύτερη κατάσταση”

Η επέμβαση χρειάστηκε χιλιάδες υλικά αρχείων για να γίνει τέλεια η ανακατασκευή: 35.000 αρχικά εξαρτήματα αποσυναρμολογήθηκαν, αποκαταστάθηκαν ανάλογα με την κατάστασή τους και επανεγκαταστάθηκαν στην αρχική θέση, ενώ αντικαταστάθηκαν και 56 τζάμια. Επιπλέον, ένα νέο αμαξοστάσιο με 900 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα χτίστηκε κάτω από το Potsdamer Strasse. Η πλήρης ανακαίνιση κόστισε 140 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα το κτίριο θα είναι κατάλληλο για τα επόμενα 50 χρόνια. Μια προσπάθεια που έγινε από το γερμανικό κράτος για ένα και μόνο λόγο: επειδή το τελευταίο κτίριο του Μις βαν ντερ Ρόε, η πεμπτουσία του έργου του, είναι ένα μνημείο αρχιτεκτονικής παγκόσμιας εμβέλειας.

Σχετικά με το θέμα:

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΕΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ALEXANDER CALDER

Video