ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (ΤΖΑΜΙ)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

AΘΗΝΑ – Καμία σκληρή ανακοίνωση δεν έκανε η Ουνέσκο  κατά της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, μήτε διέψευσε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μη αντιρρήσεών της για τη χρήση του μνημείου ως τζαμί – όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ, σήμερα το απόγευμα, μετά από ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το θέμα. Η θέση του διεθνούς οργανισμού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει εκφράσει την ανησυχία του, θα διατυπωθεί μετά την έκθεση που θα υποβάλουν ειδήμονες της Ουνέσκο στη σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς  που θα γίνει τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021.

Έως τότε καλό θα είναι να ηρεμήσουν οι δικοί μας και να σταματήσουν να παραπλανούν το κοινό δημιουργώντας εντυπώσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Κατανοούμε  την απέλπιδα προσπάθεια του γραφείου υπουργού για συνεχή προβολή και παρουσία της Λίνας Μενδώνη, σε καθημερινή βάση, στα μέσα ενημέρωσης, η δημιουργία όμως εντυπώσεων σε τέτοιο επίπεδο κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον της «αθανάτου πατρίδος» είναι.

Τα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπου φέρουν την υπουργό Πολιτισμού να ασχολείται με το θέμα κατόπιν ερωτήσεων δημοσιογράφων και να είναι «ικανοποιημένη» επειδή η Ουνέσκο «παρακολουθεί συστηματικά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Η “ικανοποίηση” της κυρίας υπουργού προέκυψε, σήμερα, επειδή η Γενική Διευθύντρια κ.Aundrey Azoulay της Ουνέσκο έκανε δηλώσεις, ως απάντηση “σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας”. Η εκπρόσωπος της Ουνέσκο υπενθυμίζει ότι ο Οργανισμός αντέδρασε και εξέφρασε την ανησυχία και το ενδιαφέρον του ως προς το θέμα της Αγίας Σοφίας  από τον Ιούλιο του 2020  και ξεκίνησε «μια διαδικασία επιθεώρησης για να εξετάσει πιθανές επιπτώσεις από την αλλαγή του καθεστώτος στην Αγία Σοφία και στη Μονή Χώρας. Η επιθεώρηση βρίσκεται- όπως διευκρινίζει- σε εξέλιξη ακόμη, η έκθεση της ομάδας ειδημόνων που βρίσκονται εκεί από τις αρχές Οκτωβρίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτή τη στιγμή. Η έκθεση με τα τελικά αποτελέσματα θα υποβληθεί στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στη σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο-Ιούλιο 2021.

Η ανακοίνωση της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO  (όπως αναγράφεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ)

«Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες επιθεωρήσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021».

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη (όπως αναγράφεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ)

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay έχει εκδώσει τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα αλλαγής καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Η αντίδραση της Γενικής Διευθύντριας, η οποία έχει την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης του Διεθνούς Οργανισμού, δηλώνει την πραγματική ανησυχία και το ενδιαφέρον του. Βεβαίως, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών που εξετάζουν την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, από μουσεία σε τεμένη».