ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΓΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart  9/7/21

Το Θέατρο Τέχνης και η Μαριάννα Κάλμπαρη, ετοιμάζουν την παράσταση «Το γεφύρι της Αρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» η οποία και θα παρουσιαστεί στο φυσικό της χώρο, στο Γεφύρι της Άρτας, στις 20 και 21 Ιουλίου στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός». Στη συνέχεια, το θέατρο Τέχνης θα δώσει μια παράσταση, στις 29 Ιουλίου, στο Ανοιχτό Θέατρο του Κολωνού, στην Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει τον πολιτισμό”. Θα ακολουθήσει περιοδεία.

Η παράσταση βασίζεται στη διάσημη παραλογή του «Γιοφυριού της Άρτας» και μιλά για τα ήθη που υποχρεώνουν τη γυναίκα να καταπνίγει και να θυσιάζει τις επιθυμίες της αλλά και την ίδια τη ζωή της στο βωμό του πατριαρχικού συστήματος. Ενός κόσμου σκοτεινού και βίαιου όπου η «αρετή» ισοδυναμεί με αδικία και θυσίες, η «ντροπή» ξεπλένεται με αίμα, ο άντρας πρέπει να διαφεντεύει και η γυναίκα να υπηρετεί σύμφωνα πάντα με τους αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς που θέτει η κοινωνία με συγκεκριμένο κώδικα «τιμής».

Έτσι, η πιο άγρια «αδικοθανατισμένη» από τις «αδικοθανατισμένες» νέες γυναίκες, όλες εκείνες τις «λυγερές του Άδη» που συναντάμε στα δημοτικά τραγούδια, είναι χωρίς άλλο η λυγερή της παραλογής του Γεφυριού της Άρτας ή αλλιώς «του Πρωτομάστορα η όμορφη γυναίκα». Εκείνη που ποτέ δε ρωτήθηκε αν θα δεχόταν να χτιστεί ζωντανή για να στεριώσει το περίφημο γεφύρι που θα έφερνε την πολυπόθητη πρόοδο στην κοινωνία. Εκείνη που με δόλο παρασύρθηκε και θυσιάστηκε, όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη.

Το θέατρο Τέχνης ζωντανεύει αυτόν τον κόσμο μ΄ένα θέαμα που συνδυάζει την αφήγηση με τη ζωντανή μουσική, το τραγούδι, το χορό και την ακροβασία. Έμπνευση για τη φόρμα που ακολουθε η παράσταση είναι ο «παντόμιμος», η μεικτή δραματική φόρμα που γεννήθηκε μετά την παρακμή του αρχαίου ελληνικού δράματος, μακρινοί απόγονοι του οποίου θεωρούνται και οι παραλογές.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλες τις «λυγερές του Κάτω Κόσμου», τις νέες γυναίκες του χτες αλλά και του σήμερα που έχασαν μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου τους.

Παραστάσεις: 20 & 21 Ιουλίου 2021 στο Γεφύρι της Άρτας, Ώρα έναρξης: 20.15. /.  29 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού, Ώρα έναρξης: 21.00

H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Αναλυτικό πρόγραμμα και κρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Ετικέτες