ΤΟ “EUROPERAS 1 & 2” ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΚΕΙΤΖ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ένα οπερατικό κολάζ 135 λεπτών από 105 άριες, 5 ντουέτα, 1.942 μουσικά αποσπάσματα από 64 όπερες, 101 αποσπάσματα ηχογραφήσεων και 112 σκηνές, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυσή της στην Εναλλακτική Σκηνή ανήμερα της επετείου, στις 5 Μαρτίου 2020.

Είναι η μετα-όπερα Europeras 1 & 2 του πάπα της αβανγκάρντ Τζων Κέιτζ που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Γραμμένο την περίοδο 1985-1987, μετά από παραγγελία της Όπερας της Φρανκφούρτης με την επισήμανση να γραφτεί ένα έργο που θα αναιρεί την παράδοση της όπερας ως είδους, το έργο συνιστά “μια δοξαστική όσο και βιτριολική ματιά στο ρεπερτόριο της όπερας του 18ου και 19ου αιώνα.”

Στην παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τα υλικά που χρησιμοποιεί αποσπασματικά και με τυχαία σειρά ο συνθέτης ανασύρονται από το ιστορικό απόθεμα των ογδόντα χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: ιστορικά κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα, πρόσωπα, ήχοι, βίντεο και ένα πλούσιο αρχειακό υλικό φωτογραφιών παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε οπερατικό έργο ενός συνθέτη.

Ειδικά για την παρουσίαση του Europeras 1 & 2 θα γίνει χρήση ολόκληρης της πλατείας της Εναλλακτικής Σκηνής, από την οποία θα έχουν αφαιρεθεί οι θέσεις των θεατών. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν την παράσταση από τους δύο εξώστες της Εναλλακτικής Σκηνής.Στη διάρκεια της παράστασης, οι θεατές θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στους εξώστες, περιμετρικά της σκηνής και να παρακολουθούν τη δράση από διαφορετικές γωνιές, βιώνοντας έτσι μια σπάνια οπερατική εμπειρία. Ο καθένας θα δει τη δική του εκδοχή των Europeras 1 & 2 ή Your Operas, όπως ονόμασε την όπερά του ο Τζων Κέιτζ.

Η μουσική διδασκαλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) και των «Νέων της Όπερας» είναι του αρχιμουσικού Μιχάλη Παπαπέτρου. Η επιλογή ιστορικών φωτογραφιών και ηχογραφήσεων από το αρχείο της ΕΛΣ είναι του Γιάννη Σβώλου, το video mapping του Παντελή Μάκκα, η ανάπτυξη λογισμικού και επιμέλεια ηλεκτροακουστικού ήχου του Γιώργου Μιζήθρα και οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου.

Το μουσικό «περιεχόμενο» του έργου αποτελείται από ένα σύνολο με άριες και ντουέτα που ακούγονται ταυτόχρονα με μουσικά αποσπάσματα από 64 ευρωπαϊκές όπερες του παρελθόντος, από τον Γκλουκ μέχρι τον Πουτσίνι.

Τη μουσική συνοδεύουν περίτεχνοι φωτισμοί, κοστούμια και αξεσουάρ, ποικίλες και γεμάτες ζωντάνια σκηνικές δράσεις, χορευτικά ιντερλούδια, καθώς κι ένα ευφάνταστο εναλλασσόμενο σκηνικό.

Την παράσταση συνυπογράφουν η σκηνοθέτρια και χορογράφος Ζωή Χατζηαντωνίου και ο εικαστικός Πέτρος Τουλούδης.

Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ / Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

5, 6 και 7 Μαρτίου 2020

Εισιτήρια www.nationalopera.gr