ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΑΙ Η ΘΕΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Κείμενο : Ελένη Γαλάνη

Είναι αναμενόμενο, πάντα συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο, ή έστω αναπαλαιωμένο, να προκαλεί το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, πόσο μάλλον όταν αυτό προωθείται προς τα ΜΜΕ από τις πολιτικές αρχές, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο λόγος, τώρα, για το ανανεωμένο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης για το οποίο εντείνεται η ενημέρωση καθώς πλησιάζουμε προς τα εγκαίνια  του αρχιτεκτνικού επιτεύγματος που αποκτήσαμε.

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα, με εκτενή ανάλυση για τους δυο χώρους εστίασης της Πινακοθήκης: ενημερωθήκαμε για το πολυπροβαλόμενο εστιατόριο του τελευταίου ορόφου, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς για το μειονεκτικό του σημείο – την αδυναμία παρασκευής επι τόπου των γευμάτων που θα σεβίρονται κάτι το οποίο αποκλείει την απονομή των περίφημων και διάσημων αστεριών Michelin, μάθαμε αναλυτικά τα τετραγωνικά μέτρα που αντιστοιχούν στο κάθε τι, τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, τα προσόντα των σερβιτόρων και τη γλωσσομάθεια της αγγλικής που απαιτείται, τις εταιρείες που έχουν ενδιαφερθεί να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, για την ειδική είσοδο από την οδό Μιχαλακοπούλου προς το καφέ του ισογείου, εμπεδώσαμε τους όρους της προκήρυξης μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Παράλληλα με το μενού, σερβίρεται και η θέα της τιμεντούπολης προς το λόφο του Λυκαβηττού και το βράχο της Ακρόπολης την οποία εκθειάζουν άπαντες όσοι έχουν επισκεφθεί το χώρο με συνήγορους της εκπληκτικής θέας πάντα την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την επί σειρά δεκαετιών διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα.

Xτες (23.1) πληροφορηθήκαμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακκλαροπούλου ξεναγήθηκε από τις κυρίες Μενδώνη και Λαμπράκη-Πλάκα στο εργοτάξιο της Πινακοθήκης και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών και αμέσως μετά το ΥΠΠΟΑ ενημέρωσε ότι ξεκίνησε η μεταφορά των συλλογών στο κτίριο της Μιχαλακοπούλου.

Σήμερα, άλλο ένα μεγάλο δημοσίευμα, στην «κυριακάτικη Καθημερινή» αυτή τη φορά, στο ένθετο περιοδικό «Κ», με την υπογραφή του έγκυρου δημοσιογράφου Δημήτρη  Ρηγόπουλου και ωραιότατες φωτογραφίες του Βαγγέλη Ζαβού, μας παρουσιάζει, ξανά, τις πρωταγωνίστριες των ξεναγήσεων στο εργοτάξιο, την εντατική επίβλεψη των εργασιών από την κ. Μενδώνη από το 2019 – εξ ου και το επίτευγμα της έγκαιρης ολοκλήρωσης και η ακάθεκτη πορεία προς τα εγκαίνια στις 25 Μαρτίου – πάντα κορωνοϊού επιτρέποντος.

Η συλλογή των χαρακτικών

Το καινούργιο στο κείμενο του Δ. Ρηγόπουλου είναι η επιγραμματική αναφορά από την κ. Λαμπράκη –Πλάκα  στη συλλογή του Τμήματος Χαρακτικών και Σχεδίων της Εθνικής Πινακοθήκης με έργα, μεταξύ άλλων, των Γκόγια, Ρέμπραντ, Ντύρερ η οποία για πρώτη φορά θα εκτεθεί μόνιμα με τις κατάλληλες συνθήκες που προσφέρει τώρα το κτίριο. Η συλλογή σε επιμέλεια Μαριλένας Κασιμάτη έχει προβληθεί επανειλημμένως και με επιτυχία σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Περιλαμβάνει περί τα 8.500 έργα σε χαρτί Ελλήνων καλλιτεχνών και καλλιτεχνών δυτικοευρωπαϊκών σχολών και συγκεκριμένα 5.000 περίπου σχέδια φιλοτεχνημένα με όλες τις γνωστές τεχνικές, μολύβι, κάρβουνο, μελάνι, παστέλ, υδατόχρωμα, λάδι, και 3.500 χαρακτικά και βιβλία χαρακτικής.

…και το μέλλον αόρατο

Από ΄κει και μετά όμως δεν έχουμε τίποτα για το μέλλον, ούτε καν επιγραμματικά. Καμία αναφορά για την αντικατάσταση της παρωχημένης τεχνολογικά ιστοσελίδας της Εθνικής Πινακοθήκης, τα προβληματικά δημοσιοϋπαλληλίζοντα παραρτήματά της στην επαρχία (Ναύπλιο, Σπάρτη, Κέρκυρα, Αίγινα) πόσο μάλλον για πρόγραμμα εκθέσεων 2021-22 και διεθνείς συνεργασίες ή εκδοτικό σχεδιασμό της νεοελληνικής συλλογής έργων. Μια έκθεση για την Επανάσταση του ΄21, θα ξεκινήσει από το Μάρτιο, σε επιμέλεια, εκ των ενόντων, και η χρονιά θα περάσει  ως φαίνεται με καφέ, σάντουϊτς, ποτά και μπόλικη κουβέντα κοιτώντας τη θέα με το δεσπόζον τσιμεντένιο καπέλλο του Πολεμικού Μουσείου για το οποίο επίσης δεν γίνεται λόγος ως παράταιρο στοιχείο στο αθηναϊκό τοπίο.

 

(*) Τα χαρακτικά, ελλήνων και ξένων, έχουν εκτεθεί σε αρκετές εκθέσεις (Πρωτοβουλία του ΙΕΠ στην Κύπρο, Οδησσό, Λονδίνο, Αλεξάνδρεια), στο παράρτημα της Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (Ιμπρεσσιονιστές), στη έκθεση “Παρίσι-Αθήνα 1900”, στη μεγάλη έκθεση Goya, όλες οι σειρές, (αγορά Καλλιγά), αλλά και το 2012 “Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης”, Dürer, Rembrandt, Piranesi, μαζί με σχέδια Old Masters, (δωρεά Μαρασλή, 1909), ένα από τα οποία αφαιρέθηκε κατά την κλοπή της 9.1.2012. Η επιμελήτρια Μαριλένα Κασιμάτη είχε προβάλει τη συλλογή επανειλημμένως και με επιτυχία, δημοσιεύοντας και κατατοπιστικά κείμενα.