ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ M+ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ 2020

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Μετά από χρόνια αναμονής το όνειρο του Χονγκ Κονγκ για ένα μεγάλο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης γίνεται πραγματικότητα. Το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron, σε συνεργασία με την εταιρεία του Χογκ Κονγκ TFP Farrells, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει αναλάβει,το 2013, με διεθνή διαγωνισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του νέου πολιτιστικού κέντρου M +, προϋπολογισμού $ 642-εκατομμυρίων, που βρίσκεται σε έκταση 100-στρεμμάτων, στο πάρκο West Kowloon, στην προκυμαία  Victoria Bay .

Το  M +  θα προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα – το design, την αρχιτεκτονική, το φιλμ. Αρχικά υπολογίζετο να ολοκληρωθεί  το 1917. Οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν ανέβαλαν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών οι οποίες προβλέπεται να τελειώσουν το Μάρτιο του 2020. Το Μ+  θα είναι το πρώτο από τα 17  κέντρα πολιτισμού (θέατρα, όπερα, κά) που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο West Kowloon Cultural District.

Η αρχιτεκτονική μορφή της Herzog & de Meuron περιλαμβάνει ένα αποτελεσματικό σύστημα χώρων, εγκαταστάσεων και λειτουργιών. Προσβάσιμο μέσω πολλαπλών σημείων εισόδου, η οριζόντια δομή στεγάζει 17.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, τρεις αίθουσες κινηματογράφου, ένα θέατρο, κέντρο εκμάθησης, πωλητήριο του μουσείου, χώρους επιδείξεων, καφετέριες, αίθουσα συνεδριάσεων και μια δημόσια βεράντα με θέα στο λιμάνι της Βικτώριας και τον ορίζοντα του Χονγκ Κονγκ. Το ύψωμα από το βάθρο είναι ο κατακόρυφος πύργος του μουσείου όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη, το αρχείο, το κέντρο σπουδών,  τα  γραφεία του μουσείου, τα εστιατόρια. Ο πύργος διαθέτει  πρόσοψη LED για την προβολή έργων κινούμενων εικόνων καλλιτεχνών. Μοναδικό χαρακτηριστικό του κτιρίου αποτελεί η τολμηρή αρχιτεκτονική αντιμετώπιση της υπάρχουσας σιδηροδρομικής γραμμής που διχοτομεί το χώρο. Αντί να την αποκρύψει, σε μια προσπάθεια να διαγράψει την ύπαρξή της, ο σχεδιασμός ανασκάπτει γύρω της για να δημιουργήσει ένα μοναδικό «αποθηκευμένο εκθεσιακό χώρο», ενώ ταυτόχρονα παρέχει μια συμβολική άγκυρα σε ένα από τα λίγα υπάρχοντα χαρακτηριστικά του ανακαινισμένου χώρου.

Στόχος των κρατικών φορέων του  Χονγκ Κονγκ είναι να καταστήσουν την Ασία κέντρο της ιστορίας του design, ένα φάρο της τέχνης και των καλλιτεχνών σ΄ ένα χώρο ενσωματωμένο στο φυσικό περιβάλλον που απευθύνεται στους ανθρώπους και στην τέχνη.

Video