ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ metoo ΣΤΟΥΣ NEW YORK TIMES

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Εκτενές άρθρο για το ελληνικό metoo με αφορμή το θέμα της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη και την κρίση στο Εθνικό Θέατρο δημοσιεύουν οι New York Times   To άρθρο φέρει την υπογραφή Niki Kitsantonis και τον τίτλο : Accusations of Sexual Harassment Rock Greek Arts World (Κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση δονούν τον κόσμο των ελληνικών τεχνών).

«Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του περίφημου Εθνικού Θεάτρου της χώρας παραιτήθηκε εν μέσω μιας σειράς αναφορών που τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση, τις οποίες αρνήθηκε οργισμένα”- αναφέρει το δημοσίευμα και κάνει λόγο για τη στάση της εισαγγελίας, την προβλεπόμενη από την ελληνική νομοθεσία παραγραφή του αδικήματος μετά το πέρας 15ετίας, την ανακοίνωση των σπουδαστών/στριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου  για εκφοβισμό στο χώρο εργασίας και σεξιστική βία καθώς και ρατσισμό, ομοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων, το δύσκολο ρόλο του ΣΕΗ στην περίπτωση, τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού και την αλλοπρόσαλη δήλωση του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη ότι: «Ο πολιτιστικός τομέας είναι και πρέπει να παραμείνει ένας τόπος όπου τα όνειρα, όχι οι εφιάλτες, γίνονται πραγματικότητα».

Το άρθρο χαρακτηρίζει την Ελλάδα μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις ήταν γνωστές, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον καταγγέλθηκαν. Το ελληνικό metoo -αναφέρει το δημοσίευμα – έκανε την εμφάνισή του τον περασμένο μήνα, όταν η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας  Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε δημόσια ότι υπέστη βιασμό από ένα διοικητικό στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και παράγοντα του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθησε μπαράζ αποκαλύψεων με όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπάνε την σιωπή τους, ειδικά από το χώρο του θεάτρου.

* Σημειώνεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού ΔΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση για την προβολή του ελληνικού metoo στον διεθνή χώρο, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού.