ΤΟ ΕΚΤΥΦΛΩΤΙΚΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ 17η ΜΠΙΕΝΑΛΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 22 /8/21

Με τίτλο «Αρχιτεκτονική ως μέτρο», το τουρκικό περίπτερο στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής – La Biennale di Venezia, επιδιώκει να διερευνήσει πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει στο περιβάλλον υπό το φως της τρέχουσας κλιματικής κρίσης, πέρα από την τεχνολογική εξάρτηση. Το τουρκικό περίπτερο στεγάζεται στον μακρόστενο  χώρο  Sale d’Armi, του Αρσενάλ και οργανώθηκε σε επιμέλεια της Νεϊράν Τουράν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ. Η έκθεση με το εκτυφλώτικο κίτρινο χρώμα περιλαμβάνει μια εγκατάσταση, μια δημοσίευση σε ιστότοπο, αφήγηση ιστοριών και παράθεση απόψεων. Αναδεικνύει την επείγουσα κατάσταση στην οποία έχει έρθει ο κόσμος και ορίζει την αρχιτεκτονική ως ένα μέτρο που προκαλεί ριζική αλλαγή και μια εναλλακτική πλανητική φαντασία ικανη να συμβάλει στην αξιολόγηση της ζωής μας στη Γη και τους μεταξύ μας ρόλους.

Η εγκατάσταση αποτελείται από τέσσερα διοράματα με το καθένα να εστιάζει σε συγκεκριμένους χώρους αρχιτεκτονικής και να διερευνά θέματα εστίασης μέσω τεσσάρων διαφορετικών τομέων:  Έγγραφα, Επεισόδια, Συνομιλίες, Δοκίμια. Το τμήμα Έγγραφα εμφανίζει το κύριο ερευνητικό και οπτικό περιεχόμενο της έκθεσης σχετικά με τη γραφειοκρατία των αρχιτεκτονικών εγγράφων εξόρυξης, συντήρησης, εφοδιαστικής και κατασκευής. Η ενότητα Επεισόδια καταγράφει περιβαλλοντικές αντιπαραθέσεις σε μια σειρά επιλεγμένων τοποθεσιών στην Τουρκία. Και τέλος, οι ενότητες Συνομιλίες και Δοκίμια παρουσιάζουν διάφορες απόψεις προσκεκλημένων που ασχολούνται με το θέμα της έκθεσης.

Η Nεϊράν Τουράν είναι αρχιτέκτων και συνεργάτης στο NEMESTUDIO. Τώρα εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϋ. Το αρχιτεκτονικό της στούντιο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις το όπως το 2016 Architectural League New York Prize for Young Architects, το 2019, 2018, 2017 και 2016 The Architects ‘Newspaper Best of Design Awards και πολλά Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Βραβεία τέχνης. Το έργο της Τουράν επικεντρώνεται σε εναλλακτικές μορφές περιβαλλοντικής φαντασίας και στην ικανότητά τους για νέες αισθητικές και πολιτικές παρεμβάσεις στην αρχιτεκτονική και τον αστισμό.

Το τουρκικό περίπτερο της 17ης Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής οργανώθηκε από το Ίδρυμα για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες της Κωνσταντινουπολης (Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV), με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Κολλεγίου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του πανεπιστημίου Καλιφόρνιας – Μπέρκλεϋ και του  Κέντρου Σπουδών Μέσης Ανατολής του ίδιου πανεπιστημίου. Χορηγοί είναι το  τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σχετικά με το θέμα:

ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ 17ης ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

17η ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ & ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ η anyteart στη Βενετία