ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους το 22ο κατά σειρά ανοίγει στις 30 Νοεμβρίου, για να φιλοξενήσει έως και τις 7 Δεκεμβρίου, το πιο «δύσκολο» και απαιτητικό κοινό: τα παδιά και τους νέους.Εκτός από τον Πύργο και την Αμαλιάδα το φεστιβάλ φιλοξενείται και σε 15 ακόμη πόλεις: (για πρώτη φορά και σε 4 νησιά):Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά. Για πρώτη φορά φέτος, θα προβληθούν ταινίες και σε τέσσερα νησιά: Κω, Λέσβο (Πλωμάρι), Σαντορίνη και Ζάκυνθο.

Στην επίσημη τελετή έναρξης, το Σάββατο 30/11, στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο Απόλλων, στον Πύργο, θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία animation του Αντώνη Νούσια «Βίαιη Εξίσωση» (2019), καθώς και η πρώτη ταινία του Κώστα Φέρρη, τιμώμενου σκηνοθέτη του φεστιβάλ, με τίτλο «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν». Την Κυριακή 1/12 στις 11 π.μ. η εναρκτήρια προβολή του Φεστιβάλ θα είναι η συγκλονιστική ταινία «Supa Modo», ο περσινός μεγάλος νικητής της διοργάνωσης, που έχει  συγκεντρώσει περισσότερα από 50 διεθνή βραβεία. Την ίδια ώρα, στο  cine Cinema της Αμαλιάδας, εναρκτήρια ταινία θα είναι το ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, ελληνική υποψηφιότητα στα Όσκαρ 2020.

Το 22ο Φεστιβάλ θα υποδεχθεί φέτος έναν από τους κορυφαίους διεθνώς ευρωπαίους δημιουργούς animation, τον «Δανό μάγο του κινουμένου σχεδίου» Γιάννικ Χάστρουπ, δημιουργό του επίσημου σποτ του Φεστιβάλ, με την μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού. Ταινίες του Χάστρουπ έχουν κάνει πολλές φορές την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο πρόγραμμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου. Θα προβληθούν πέντε ταινίες του για παιδιά νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων Δημοτικού.

Στόχος του φεστιβαλ που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο στο είδος του κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα, φιλοδοξεί να σηκώσει τα παιδιά από τον καναπέ και το PlayStation, και να τα προκαλέσει να αξιοποιήσουν τα κινητά και τα τάμπλετ τους πολύ πιο δημιουργικά: να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, υιοθετώντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα και μετατρέποντας, όπως κάθε χρόνο, την πόλη του Πύργου, την καρδιά του Φεστιβάλ, σε ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό.

Στα διάφορα διαγωνιστικά προγράμματα, προβάλλονται 86 ταινίες επαγγελματιών σκηνοθετών από 59 χώρες (μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ) που έχουν διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου –ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες: από νηπιαγωγείο μέχρι Λύκειο, αλλά εξίσου απολαυστικές και για τους ενήλικες. Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία. Η συμμετοχή στις επιτροπές αυτές λειτουργεί σαν ένα εργαστήρι θεωρίας και κριτικής κινηματογράφου για τα παιδιά.

Ταυτόχρονα, στη δημοφιλή Camera Zizanio, την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, ένα ξεχωριστό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα προβληθούν 239 ταινίες (από τις 2000 που υποβλήθηκαν!!) που έχουν γυρίσει  παιδιά από 48  χώρες, μόνα τους ή σε σχολεία (106 ταινίες από την Ελλάδα, 102 από την Ευρώπη και 31 από χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας). Οι φετινές ταινίες, που συμμετέχουν σε τρία διαγωνιστικά τμήματα και σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες, εκφράζουν, σύμφωνα με το Ν. Θεοδοσίου, «μια γενικευμένη αγωνία των παιδιών για το μέλλον…».

Το Τμήμα Ντοκιμαντέρ -Kids & Docs-, το τρίτο, θα λέγαμε, φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, φιλοξενείται στο cine Cinema της Αμαλιάδας και έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή κριτική επιτροπή παιδιών).

Οι ταινίες θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία, διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύουν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτων του ανθρώπου για έναν κόσμο με ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο και δικαιοσύνη. Αποκλείονται ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ.

 

Τα εργαστήρια

Παράλληλα με τις προβολές, λειτουργούν κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές και φοιτητές που μετατρέπουν τον νεαρό θεατή σε δημιουργό ή/και πρωταγωνιστή της δικής του ταινίας. Ανάμεσά τους, το πολυεθνικό Mythos Project, το μακροβιότερο εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου. Στην 9η φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 120 νέοι από 15 ευρωπαϊκές χώρες.

Το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation, που έχει γράψει ιστορία επί 14 χρόνια, εκπαιδεύοντας μια μεγάλη ομάδα νεαρών δημιουργών. Το εργαστήριο Daily News, που αποτυπώνει καθημερινά σε 5’ χιουμοριστικά βιντεάκια που γυρίζουν τα ίδια τα παιδιά τις δράσεις του Φεστιβάλ. Η προβολή τους στον κατάμεστο «Απόλλωνα», κλέβει κάθε χρόνο την παράσταση. Το εργαστήριο δημοσιογραφίας ZizanioNews, με κείμενα, συνεντεύξεις και βίντεο παιδιών κλπ. που προβάλλονται από τα τοπικά μέσα και την εκπομπή του Φεστιβάλ στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, θα γίνουν αρκετά ακόμη αφιερώματα με ταινίες που αποτυπώνουν τη γενιά που έρχεται, τις νέες τάσεις στο animation, την πρόσφατη ευρωπαϊκή παραγωγή ταινιών για παιδιά και νέους κ.α. Ακόμη, θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις για την αναγκαιότητα δράσεων πολιτισμού στα Καταστήματα Κράτησης, θα παιχθούν ταινίες που δημιούργησαν παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακών Ταινιών, θα γίνουν ξεναγήσεις στη γη της Ολυμπίας κ.α.

Τέλος, θα διεξαχθεί το Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab όπου σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους.

Να σημειωθεί ότι  δάσκαλοι και καθηγητές απ’ όλη την Ελλάδα, παρακολουθούν σεμινάρια για να μάθουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν μια ταινία ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως μέσο κοινωνικής αφύπνισης και να αναπτύξουν δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου. Ενώ σε νέους καλλιτέχνες παρέχεται ειδική τεχνογνωσία σε ζητήματα κινηματογράφησης ταινιών για παιδιά. Το Υπουργείο Παιδείας ενθαρρύνει με έγγραφό του προς όλα τα σχολεία της χώρας την συμμετοχή των μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον Πύργο.

 

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε στο πέρασμα του χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Εκτός από υποδειγματική περίπτωση πολιτιστικής αποκέντρωσης, σήμερα πια αποτελεί πρότυπο διοργάνωσης για νέα φεστιβάλ του είδους στο εξωτερικό, που κάθε χρόνο το επισκέπτονται για να πάρουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

 

 

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους / 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

30 NOEΜΒΡΙΟΥ-7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Πύργος, Αμαλιάδα και σε 15 ακόμη πόλεις και νησιά και σε δεκάδες χωριά.

Όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι ΔΩΡΕΑΝ για το κοινό.

*Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλει προσεχώς τις βραβευμένες ταινίες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 19ης Camera Zizanio.