ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ SAPIENZA ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 24/5/22

Το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών τιμούν αύριο την πρώην υπουργό και πρώην φοιτήτριά τους Μυρσίνη Ζορμπά  για το πολυσχιδές έργο με το οποίο συνέβαλε στην ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδές και στις ιταλοελληνικών πολιτισμικών σχέσεων.

Στη Ρώμη, η Μυρσίνη Ζορμπά έκανε, το 1973, μεταπτυχιακές σπουδές Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή της Sapienza με υποτροφία του ιταλικού κράτους. Εκεί ήρθε σε επαφή με το έργο του Γκράμσι και του Μάριο Βίττι και τωνΤζέζαρε Παβέζε, Κάρλο Λέβι, Ντίνο Μπουτζάτι, Καλβίνο, Ναταλία Γκίνσμπουργκ, Λεονάρντο Σάσα,  Παζολίνι, ορισμένους από τους οποίους γνώρισε και προσωπικά. Η ιταλική διανόηση της δεκαετίας του ’70 και το πολιτιστικό περιβάλλον της αιώνιας πόλης έπαιξαν καθορισιτκό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της νεαρής ελληνίδας που εξελίχθηκε, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σε πρότυπο γυναίκας, διανοούμενης, εκδότριας, καθηγήτριας και πολιτικού. Το ανήσυχο πνεύμα, η μελέτη και το ερευνητικό πάθος της νεαρής φοιτήτριας την ώθησαν σε ένα περιβάλλον επιστημονικό και πολιτισμικό που της προσέφερε γνώση και της άνοιξε νέους ορίζοντες.

Η τελετή βράβευσης της Μυρσίνης Ζορμπά θα γίνει εξ αποστάσεως αύριο (Τετάρτη 25 Μαΐου) στις 17.15 ώρα Ελλάδας. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης στον σύνδεσμο: https://youtu.be/jHdbgbfM2t4;

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Sapienza, Eugenio Gaudio, και θα μιλήσουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Antonello Folco Biagini, η διευθύντρια του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Camilla Miglio, η Μαλαματένια Σκαλτσά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η Μυρσίνη Ζορμπά θα μιλήσει με θέμα «Ιταλικές σημειώσεις από την εποχή των προσδοκιών. Το πολιτισμικό ζήτημα στη δεκαετία του ‘70». Θα συντονίσει ο Χρήστος Μπιντούδης.