ΤΙΜΗ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Le Violon d’Ingres ΤΟΥ ΜΑΝ ΡΕΪ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 16/5/22

Η πιο ακριβή μαυρόασπρη φωτογραφία που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι η περίφημη («Le Violon d’Ingres»), του αμερικανού ντανταϊστή αρχικά και σουρεαλιστή στη συνέχεια φωτογράφου Μαν Ρέι. Πουλήθηκε αντί 12,4 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Christie’s σπάζοντας με διαφορά το ρεκόρ πώλησης της φωτογραφίας «Rhine II» του Αντρέας Γκούρσκι, η οποία πουλήθηκε από τον Οίκο Christie’s για 4,3 εκατ. δολάρια το 2011.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία τραβήχτηκε το 1924, με τον καλλιτέχνη να μεταμορφώνει το γυμνό σώμα μιας γυναίκας σε βιολί, σχεδιάζοντας στην πλάτη της τα κενά που σχηματίζουν το f.

Η αρχική εκτύπωση του αριστουργήματος αναμενόταν να φτάσει μεταξύ 5-7 εκατομμυρίων δολαρίων, την υψηλότερη εκτίμηση για μία φωτογραφία στην ιστορία της δημοπρασίας, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s. Ωστόσο η τιμή που έπιασε ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ο Μαν Ρέι (Emmanuel Radnitzky 1890 – 1976) υπήρξε βασικό μέλος των κινημάτων του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού. Το έργο «Le Violon d’Ingres» αγοράστηκε από τον ίδιο τον φωτογράφο το 1962 από το ζευγάρι συλλεκτών Rosalind Gersten Jacobs και Melvin Jacobs.

Προς πώληση βγήκε τώρα από την κόρη του μαζί με άλλα έργα της συλλογής τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος φωτογραφίας του Οίκου Δημοπρασιών Christie’s, αυτή η φωτογραφία του Μαν Ρέι είναι «ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα. Αυτή η μαγευτική σουρεαλιστική εικόνα είναι το αποτέλεσμα μιας μοναδικής και χειροποίητης διαδικασίας σκοτεινού θαλάμου. Η εμβέλεια και η επιρροή της εικόνας, ταυτόχρονα ρομαντική, μυστηριώδης, αδίστακτη και παιχνιδιάρικη, έχει αιχμαλωτίσει τα μυαλά όλων για σχεδόν 100 χρόνια».