ΤΙΕΓΚΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ: ΕΚ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΒΙΝΙΟΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΑΒΙΝΙΟΝ – Αίσθηση αλλά και αντιδράσεις από το κοινό, προς το παρόν, έχει προκαλέσει η αποχώρηση του σκηνοθέτη Ολιβιέ Πι από το Φεστιβάλ της Αβινιόν κι η ανάληψη της θέσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ από τον πορτογάλλο σκηνοθέτη Τιέγκο Ροντρίγκες, τον Σεπτέμβριο του 2022.Την ανακοίνωση έκανε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ροζαλίν Μπεσελό, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, σε συνέντευξη Tύπου στην Αβινιόν, με αφορμή την έναρξη του 75ου διάσημου διεθνώς Φεστιβάλ.

Μια πρώτη γεύση του καλλιτεχνικού έργου του Ροντρίγκες πήρε το κοινό  την πρώτη μέρα του φετιβάλ με τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχωφ με την Iζαμπέλ Ιπέρ που ο πορτογάλλος σκηνοθέτης παρουσίασε στο προαύλιο του παλατιού των Παπών. Ο ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης, Tιέγκο Ροντρίγκες θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την Πορτογαλία και το Εθνικό Θέατρο Dona Maria II στη Λισαβόνα, στο οποίο σκηνοθετούσε από το 2014.

Η πρώτη φιλοδοξία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή της Αβινιόν ήταν και είναι η συνεργασία στο ανέβασμα έργων με ανθρώπους που θα ήθελαν να συμμετέχουν  και να εφεύρουν μαζί παραστάσεις. Η συνάντησή του με τη θεατρική κολλεκτίβα  tg STAN  το 1997, όταν ήταν 20 ετών, καθόρισε οριστικά την προσήλωσή του στην απουσία ιεραρχίας σε μια δημιουργική θεατρική ομάδα. Η ελευθερία της απόδοσης και της απόφασης που του έδωσε τότε η σχέση του με την ανωτέρω θεατρική κολλεκτίβα θα επηρέαζε για πάντα τις μελλοντικές του παραστάσεις. Ο Tιέγκο Ροντρίγκες βρέθηκε έτσι, επανειλημμένα και από νωρίς στην καριέρα του, σε θέση υποκινητή, και σιγά-σιγά έφτασε να σκηνοθετήσει και να γράφει έργα πάνω στα οποία «σκόνταψε». Παράλληλα, έγραψε επίσης σενάρια, άρθρα, ποιήματα, προλόγους, επμέλειες, κ.λπ.


Σχόλια όπως: “…γιατί να επιλέξετε Πορτογάλο για τη νέα προεδρία του φεστιβάλ της Αβινιόν να εκπροσωπήσει γαλλικό φεστιβάλ απ’ όλους τους Γάλλους καλλιτέχνες που υπάρχουν  στη χώρα” κυριαρχούν στα social media διευκρινίζοντας ότι ‘”είμαι ούτε ρατσιστής, ούτε εθνικιστής αλλά αυτό είναι υπερβολικό και άδικο για τους Γάλλους καλλιτέχνες!…”


Το 2003, ίδρυσε μαζί με την Magda Bizarro την εταιρεία Mundo Perfeito, με την οποία δημιούργησε  παραστάσεις, χωρίς να αποκτήσει μόνιμη έδρα και συνεργάστηκε ως επισκέπτης σκηνοθέτης με πολλούς εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Στη Γαλλία, έδειξε την πορτογαλική εκδοχή του  “Αντώνιος και Κλεοπάτρα” του Σαίξπηρ στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2015. Tην επόμενη χρονιά ανέβασε στο θέατρο της Βαστίλλης τη “Μαντάμ Μποβαρί” του Γ.Φλωμπέρ. Διευθυντής στο Teatro Nacional Dona Maria II στη Λισαβόνα από το 2014, ο Tιέγκο Ροντρίγκες συνεχίζει να δημιουργεί παραστάσεις χρησιμοποιώντας τα περιορισμένα μέσα που έχει ορίσει ως δική του καλλιτεχνική προϋπόθεση για ένα ζωντανό θέατρο. Σε ευρύτερη κλίμακα, ο ίδιος έχει λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ πόλεων και χωρών που φιλοξενούν  και υποστηρίζουν το μη ιεραρχικό θέατρο.