ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

«Ας φανταστούμε κάποιον ο οποίος εισέρχεται σε αίθουσα συναυλιών για να ακούσει τα χάλκινα όργανα της ορχήστρας. Όχι γιατί αγαπά τη μουσική αλλά επειδή ψάχνει εναγωνίως να αγοράσει χαλκό. / Μπέρτολτ Μπρεχτ»
Το ανωτέρω σημείωμα από την εγκατάσταση του Άγγελου Σκούρτη στην έκθεση Θεωρήματα ΙΙ: Περί Ιστορίας, (ΕΜΣΤ) επιλέγουμε ως λεζάντα στη φωτογραφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη χθεσινή μεσημεριάτικη επίσκεψή του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επειδή πιστεύουμε ότι εκφράζει απόλυτα την μεθοδευμένη για επικοινωνιακούς λόγους εμφάνισή του, εκεί, στο κτίριο της Συγγρού, Σάββατο μεσημέρι.
Με το θέμα ασχολούμαστε για να σας πούμε τί ΔΕΝ είδε ο πρωθυπουργός εκεί που πήγε (ή τον πήγαν για να είμαστε ακριβείς) ή τί ΔΕΝ του έδειξαν (Δείτε τις φωτογραφίες).Δεν τον οδήγησαν οι διοργανωτές της επίσκεψης στο υπόγειο του ΕΜΣΤ, στον μεγάλο χώρο όπου φιλοξενείται, έως την 1η Νοεμβρίου, η έκθεση Θεωρήματα ΙΙ: Περί Ιστορίας.
Ο λόγος; Δεν γνωρίζουμε. Προφανώς το θέμα – η Ιστορία.
Ζόρικο για Έλληνα πρωθυπουργό του φιλελεύθερου χώρου καθώς πολλά εκθέματα Ελλήνων καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς, ανασύρουν μνήμες επώδυνες απο την ιστορική θητεία της παράταξης που τώρα μας κυβερνά. Ακόμα πιο επώδυνες για τη μνήμη και ανεπίτρεπτες για φακό και κάμερα, θα ήταν οι λήψεις από το έργο της εκ Κρήτης προερχόμενης Ελένης Τζιρτζιλάκη με τίτλο «Memoria» Γυναίκες στο Βουνό (2019). Εκεί τον περίμεναν τ΄ αγρίμια και τ’ αγριμάκια, η Βαγγελιώ Κλάδου ή Βαγγέλα με το αντάρτικο όνομα Μαρία, τα Λευκά Όρη, οι εθνικοί και οι συμμορίτες, εκεί και η εφημερίδα Κήρυξ του πατρός Κωνστ. Κυρ. Μητσοτάκη με το όνομα δίπλα στον τίτλο και πάνω από τη διεύθυνση –οδός Φωτιάδου Πασσά.
Στην είσοδο της έκθεσης των Ελλήνων καλλιτεχνών θα τον υποδεχόταν η εγκατάσταση του Φίλιππου Βασιλείου με σήμα κατατεθέν το στρατιωτικό άρβυλο, ενώ λίγο πριν την έξοδο, αφού θα είχε διέλθει από την «Ανατροπή», θα τον σταματούσε το «μνημείο για τους προδομένους ήρωες», 2020 – εγκατάσταση του Νίκου Παπαδημητρίου αποτελούμενη από μπρούτζινο γλυπτό, σημαία επανάστασης, βελούδινη κουκούλα και φωτοαντίγραφα μνημονίων.
Δεν πας σε τέτοια έκθεση. Όσο κι αν προσπαθείς να μιμηθείς την ανατροπή στις εικόνες και τις κινήσεις,  να κυκλοφορείς με τα χέρια στις τσέπες, με αθλητικά και φούτερ για να ενταχθείς στη σύγχρονη τέχνη και με το βλέμμα μπροστά στο μέλλον να επιβαίνεις και να οδηγείς ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα ηλεκτρικό μοντέλο της Tesla. Το αίμα νερό δεν γίνεται που λέει ο λαός.
Σχετικά με το θέμα